ro
 

Platformă online pentru semnalarea maşinilor abandonate pe domeniul public

03.05.2023

În ultima perioadă, Poliţia Locală Sfântu Gheorghe a ridicat 13 maşini abandonate.

Primăria Sfântu Gheorghe împreună cu Poliţia Locală au lansat o platformă online unde locuitorii oraşului pot semnala maşinile abandonate pe spaţiul public. 

În ultima perioadă, 13 mașini abandonate sau fără stăpân au fost transportate de pe străzile orașului Sfântu Gheorghe, în cadrul unei acțiuni inițiate de Poliția Locală. Acțiuni similare au loc la fiecare 2-3 luni prin care se încearcă îndepărtarea mașinilor abandonate, iar cei care au cunoştinţă despre astfel de autoturisme, le pot semnala pe platforma online care poate fi accesată AICI. E bine de ştiut că toate sesizările vor rămâne anonime.

În cele mai multe cazuri acționăm pe baza sesizărilor venite din partea locuitorilor, câteodată și din partea Primăriei cu privire la mașinile abandonate, iar colegii noștri găsesc și ei ocazional autovehicule care nu au mai fost mișcate de mult timp. Mașinile abandonate reprezintă o problemă în special în zonele rezidențiale, unde locurile de parcare sunt și așa limitate, iar noi încercăm să ajutăm locuitorii în acest fel”, a declarat directorul Poliției Locale, Hadnagy István.

Când devine o mașină abandonată? 

Există două criterii importante pentru a decide dacă o mașină este nerevendicată: în primul rând aceasta staționează pe domeniul public pentru o perioadă lungă de timp, și în al doilea rând nu îndeplinește criteriile legale minime pentru a circula și nu are o inspecție tehnică periodică (ITP) valabilă. 

În astfel de cazuri, Poliția Locală plasează o notificare pe parbrizul mașinii prin care proprietarul este somat să rezolve situația vehiculului în termen de 10 zile lucrătoare, dar în practică autoritățile așteaptă chiar și mai multe zile. Dacă proprietarul nu se conformează notificării, mașinile sunt transportate la sediul Serviciului de Gospodărire a Domeniului Public din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe, cu ajutorul unei firme de specialitate din județul Brașov, iar proprietarii au la dispoziție 30 de zile pentru a se prezenta și a revendica vehiculul, în caz contrar mașina fiind valorificată ca fier vechi de către oraș. 

În cazul în care proprietarul se prezintă să-şi recupereze maşina, trebuie să plătească o taxă de ridicare și transport (care variază) și o taxă de depozitare de 50 de lei pe zi.

La Serviciul de Evidență a Persoanelor din Sfântu Gheorghe se pot solicita doar cărți de identitate electronice
07.07.2025

Noile documente sunt gratuite, însă nu pot fi solicitate în regim de urgență

Încă şapte scări de bloc din Sfântu Gheorghe vor beneficia de finanțare pentru igienizarea subsolurilor
04.07.2025

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe continuă programul multianual de reabilitare și igienizare a subsolurilor tehnice din blocurile de locuinţe, derulat pentru al doilea an consecutiv, ca răspuns la problemele grave de igienă și infrastructură semnalate de asociațiile de proprietari.

Primăria Sfântu Gheorghe lansează programul „Ceasul Assisto” pentru persoanele vârstnice şi vulnerabile
26.06.2025

Înscrierile se fac începând cu data de 1 iulie la sediul Direcției de Asistență Socială

Au început lucrările de termoizolare a blocurilor din Sfântu Gheorghe prin fonduri europene din PNRR
25.06.2025

Sunt vizate 24 de blocuri din municipiu cu un total de 75 de scări de bloc, iar lucrările – care vizează creșterea eficienței energetice – sunt deja începute pe unele șantiere.

Festivalul Sepsi Jazz & Blues, ediţia a IV-a
24.06.2025

Cea de-a 4-a ediție a Festivalului Sepsi Jazz & Blues va avea loc în perioada 27–29 iunie 2025, în Parcul Memorial '56 din Sfântu Gheorghe