ro
 

Plăcuţe noi pe clădirile monument istoric din Sfântu Gheorghe

24.03.2022

Codurile QR plasate sub panouri oferă o scurtă descriere a istoriei clădirii

Primăria Sfântu Gheorghe a amplasat recent pe clădirile monument istoric din oraș panouri acoperite cu plăci de cupru și sticlă transparentă. Viceprimarul Tóth-Birtan Csaba și consilierul local József Álmos au prezentat în cadrul unei conferințe de presă noile panouri cu coduri QR pentru monumente. Prin scanarea codurilor QR cu un telefon smart, se va deschide site-ul creat special în acest scop (click AICI). Site-ul, cu imagini și descrieri, oferă informații în limbile română, maghiară, engleză și germană despre istoria, anul de construcție și stilul clădirii. Descrierile clădirilor monument sunt scrise de József Álmos, istoric local și consilier municipal (26 de descrieri), muzeologul Boér Hunor despre clădirile Muzeului Național Secuiesc, respectiv istoricul Csáki Árpád despre Biserica Reformată fortificată.

„Intenționăm să extindem site-ul cu o listă a statuilor din Sfântu Gheorghe, deoarece majoritatea statuilor nu au informații despre persoana sau sculptorul lor”, a spus viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.

Lista clădirilor monument istoric ar urma să fie extinsă și pentru a include clădirile din localităţile aparţinătoare Chilieni şi Coşeni, dar acestea ar trebui mai întâi să fie declarate clădiri monument. 

„Declararea unei clădiri ca monument este un proces foarte lung și complicat, iar panourile pot fi puse doar după ce clădirea apare pe lista națională a monumentelor aprobată de Ministerul Culturii”, a declarat József Álmos.

În total, pe 28 de clădiri monument istoric din oraș vor fi amplasate panouri, dintre care 18 au fost deja montate de către colegii de la Direcţia de Gospodărire a oraşului, iar celelalte 10 vor fi echipate în curând cu panouri noi.

În Sfântu Gheorghe, următoarele clădiri monument istoric vor fi dotate cu tăbliţe indicatoare: Hotelul Hungária (clădirea Poştei), Casa Nagy György, Casa Gyulai Ferenc, Casa Serestéj, Biblioteca Județeană „Bod Péter”, Gimnaziul Reformat de Fete, Colegiul „Szekely Mikó”, Casa Keresztes, Casa Bene (Muzeul Cinegetic), Casa Csulak, Școala Reformată Elementară, Muzeul Național Secuiesc, Fabrica de Ţigarete, Institutul Pedagogic de Fete, Bazarul (Galeria de Artă „Gyárfás Jenő”), Casa cu Arcade, Abatorul orăşenesc, Casa Pünkösti, Orfelinatul de băieţi (Spitalul TBC), Biserica Reformată Fortificată, Clădirea Primăriei, Fabrica de Textile, Vila elvețiană, Palatul Beör, Casa Nagy-Bogáts, Conacul lui Bora Benedek, Școala Populară de Stat (Liceul de Arte „Plugor Sándor”), fosta Școală Ortodoxă (Prima Şcoală Românească).

La Serviciul de Evidență a Persoanelor din Sfântu Gheorghe se pot solicita doar cărți de identitate electronice
07.07.2025

Noile documente sunt gratuite, însă nu pot fi solicitate în regim de urgență

Încă şapte scări de bloc din Sfântu Gheorghe vor beneficia de finanțare pentru igienizarea subsolurilor
04.07.2025

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe continuă programul multianual de reabilitare și igienizare a subsolurilor tehnice din blocurile de locuinţe, derulat pentru al doilea an consecutiv, ca răspuns la problemele grave de igienă și infrastructură semnalate de asociațiile de proprietari.

Primăria Sfântu Gheorghe lansează programul „Ceasul Assisto” pentru persoanele vârstnice şi vulnerabile
26.06.2025

Înscrierile se fac începând cu data de 1 iulie la sediul Direcției de Asistență Socială

Au început lucrările de termoizolare a blocurilor din Sfântu Gheorghe prin fonduri europene din PNRR
25.06.2025

Sunt vizate 24 de blocuri din municipiu cu un total de 75 de scări de bloc, iar lucrările – care vizează creșterea eficienței energetice – sunt deja începute pe unele șantiere.

Festivalul Sepsi Jazz & Blues, ediţia a IV-a
24.06.2025

Cea de-a 4-a ediție a Festivalului Sepsi Jazz & Blues va avea loc în perioada 27–29 iunie 2025, în Parcul Memorial '56 din Sfântu Gheorghe