ro
 
Vineri, 11. Iulie 2025.

Spectacol Tein Teátroom şi concert în piaţa centrală

19.11.2015

Titlul producţiei Tein Teátroom de sâmbătă, 21 noiembrie, ar putea fi chiar şi „megmondom.hu”. Totuşi, titlul oficial este arc.talan: aceasta fiind o producţie gândită de actorii Pálffy Tibor, Kolcsár József, Derzsi Dezső, Kónya Ütő Bence, din postări de pe Facebook.

Facebook, numită deseori ca fiind cea mai mare pagină de socializare, tocmai deoarece este accesibilă tuturor, este un spaţiu deosebit de colorat: Kolcsár József a formulat că este un spaţiu unde izbucnesc atât oameni frustraţi, cât şi oameni valoroşi. Şi întâlnirea diferitelor tipuri de oameni duce la rezultate ciudate: se nasc dispute care degenerează, iar degetele scrijelesc postările. „Nu suntem de partea nimănui, ci doar câştigăm câte-o incursiune în lumea spirituală a unor cunoscuţi ” - spune Kolcsár, acesta menţionând şi faptul că, în ciuda acestui fapt, unele teme vor fi abordate satiric. „Este cea mai citită pagină a lumii” - motivând alegerea temei: astfel, sunt mulţi autori ai colajului teatrului citit. „Unde nu e cazul, nu trebuie să deranjeze” - a mai spus actorul, în legătură cu pericolul ofensărilor. Spectacolul interpretează într-un mod particular postările de pe Facebook, filtrându-le într-o oarecare manieră, şi refolmulând conţinutul. Teátroom, ca şi echipă, realizează şi un fel de investigaţie a motivelor - cartografiind şi circumstanţele şi naşterea reală sau percepută a unor conţinuturi.

Anul acesta s-au schimbat foarte multe în concepţia teatrului citit: expresia cu sonoritate arhaică, teatrum, a fost reîmbrăcată în haine noi, printr-un joc de cuvinte, fiind preluat cuvântul din limba engleză „room”, astfel născându-se Teátroom. Concepţia s-a transformat şi ea, scena fiind mai mult a viziunilor proprii.  Punctul este un motiv recurent în titlul spectacolelor stagiunii din acest an.

Spectacolul va avea loc în cadrul seriei de evenimente „Sfântu Gheorghe mizează pe cultură”, sâmbătă, 21 noiembrie, de la ora 20,00, în centrul oraşului, aflat în construcţie, cât şi în Ceainăria Tein.

Seria de evenimente „Piaţa muzicii clasice” se desfăşoară tot sub egida i2021, Sfântu Gheorghe – Capitala Europeană a Culturii: următorul concert va avea loc duminică, 22 noiembrie, la ora 17,30. Interpreţi: Fábián Attila din Cluj Napoca, artist violoncelist, şi  Demeter Csaba, din Odorheiu Secuiesc, pianist. În cazul în care vremea va fi nefavorabilă, concertul va avea loc în Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA. În program: Concertul la violoncel în C major al lui Joseph Haydn, Rapsodia Maghiară a lui Popper Dávid, cât şi Sonata în Mi minor pentru violoncel, a lui Johannes Brahms.


 

Cupru-nțeles - Vernisajul expoziției sculptorului István MAKKAI la Centrul de Artă din Transilvania
10.07.2025

În spațiul expozițional de la parter al Centrului de Artă din Transilvania, în data de 11 iulie 2025 de la ora 18, va avea loc vernisajul expoziției sculptorului István MAKKAI. Expoziția va fi vernisată de Katalin Nagy T., istoric de artă, curatorul expoziției, și de Beáta Bordás, coordonatoarea Centrului de Artă din Transilvania.

La Serviciul de Evidență a Persoanelor din Sfântu Gheorghe se pot solicita doar cărți de identitate electronice
07.07.2025

Noile documente sunt gratuite, însă nu pot fi solicitate în regim de urgență

Încă şapte scări de bloc din Sfântu Gheorghe vor beneficia de finanțare pentru igienizarea subsolurilor
04.07.2025

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe continuă programul multianual de reabilitare și igienizare a subsolurilor tehnice din blocurile de locuinţe, derulat pentru al doilea an consecutiv, ca răspuns la problemele grave de igienă și infrastructură semnalate de asociațiile de proprietari.

Primăria Sfântu Gheorghe lansează programul „Ceasul Assisto” pentru persoanele vârstnice şi vulnerabile
26.06.2025

Înscrierile se fac începând cu data de 1 iulie la sediul Direcției de Asistență Socială

Au început lucrările de termoizolare a blocurilor din Sfântu Gheorghe prin fonduri europene din PNRR
25.06.2025

Sunt vizate 24 de blocuri din municipiu cu un total de 75 de scări de bloc, iar lucrările – care vizează creșterea eficienței energetice – sunt deja începute pe unele șantiere.