ro
 

S-a predat Centrul pentru persoane fără adăpost

01.07.2013

Săptămâna trecută, refugiul pentru persoane fără adăpost amenajat în Căminul Social din Cartierul Ciucului şi-a deschis porţile. Centrul pentru persoane fără adăpost amenajat pe două etaje, administrat de Serviciul de Ajutor Maltez, poate găzdui şaizeci de femei şi tot atâţia bărbaţi, pe noapte. Cu timpul, aici va fi doar centru de adăpost pentru femei, iar pentru bărbaţi se va căuta o locaţie diferită.

- În ultimii ani am dezvoltat strategii sociale pentru Sfântu Gheorghe, iar unul din pilonii de bază este acela de a preda o parte din serviciile sociale unor organizaţii civile. Suntem convinşi că asociaţiile care funcţionează la noi în oraş vor putea îndeplini aceste sarcini importante cu mai multă eficienţă – a declarat, de la faţa locului, domnul primar Antal Árpád.

Acesta este primul pas, când o organizaţie civilă preia de la municipalitate un serviciu social, lucru care doreşte a fi extins în anii următori, ajungându-se, peste câţiva ani, în situaţia în care toate astfel de activităţi şi servicii sociale să fie transferate organizaţiilor, bisericilor. Problemele sociale ale municipalităţii sunt gestionate, de un an de zile, de domnul viceprimar Tischler Ferenc. Dumnealui a menţionat faptul că toate cazurile vor fi tratate cu exigenţă maximă.

- Pe cele două etaje sunt montate camere de înregistrat, siguranţa fiind foarte importantă. Dorim să creăm servicii centrate pe individ, iar scopul nostru este acela ca acest centru să nu fie un simplu adăpost de noapte, ci punem un accent deosebit şi pe interacţiune, iar pentru a realiza acest lucru, cei mai buni parteneri sunt bisericile, şi acele organizaţii civile care s-au înfiinţat tocmai pentru a se ocupa de astfel de cazuri şi situaţii – a mai adăugat domnul viceprimar. Licitaţia de la începutul anului a fost câştigată de Serviciul de Ajutor Maltez.

Cei care vin la centru vor sufla în fiolă, căci persoanelor aflate în stare de ebrietate nu  li se va permită să intre, iar primul lucru pe care îl vor face cei care vin aici va fi să facă duş, vor fi evaluaţi de un asistent social, vor fi supuşi examenului medical şi vor avea discuţii cu un psiholog. Sosirea la centru se poate face seara între orele 19,00 – 21,00, iar dimineaţa la ora 8,00 trebuie părăsită clădirea.    

Până acum, Serviciul de Ajutor Maltez din România gestionează trei astfel de instituţii în ţară, iar cea din Sfântu Gheorghe va fi a patra. Municipalitatea doreşte să desfiinţeze căminul social din Cartierul Ciucului, fapt ce s-a realizat în proporţie de 55%, în clădire mai locuind 43 de familii.
 

La Serviciul de Evidență a Persoanelor din Sfântu Gheorghe se pot solicita doar cărți de identitate electronice
07.07.2025

Noile documente sunt gratuite, însă nu pot fi solicitate în regim de urgență

Încă şapte scări de bloc din Sfântu Gheorghe vor beneficia de finanțare pentru igienizarea subsolurilor
04.07.2025

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe continuă programul multianual de reabilitare și igienizare a subsolurilor tehnice din blocurile de locuinţe, derulat pentru al doilea an consecutiv, ca răspuns la problemele grave de igienă și infrastructură semnalate de asociațiile de proprietari.

Primăria Sfântu Gheorghe lansează programul „Ceasul Assisto” pentru persoanele vârstnice şi vulnerabile
26.06.2025

Înscrierile se fac începând cu data de 1 iulie la sediul Direcției de Asistență Socială

Au început lucrările de termoizolare a blocurilor din Sfântu Gheorghe prin fonduri europene din PNRR
25.06.2025

Sunt vizate 24 de blocuri din municipiu cu un total de 75 de scări de bloc, iar lucrările – care vizează creșterea eficienței energetice – sunt deja începute pe unele șantiere.

Festivalul Sepsi Jazz & Blues, ediţia a IV-a
24.06.2025

Cea de-a 4-a ediție a Festivalului Sepsi Jazz & Blues va avea loc în perioada 27–29 iunie 2025, în Parcul Memorial '56 din Sfântu Gheorghe