ro
 

Legături culturale – Artistul Kőnig Frigyes în judeţul Covasna

15.02.2012

Publicul iubitor de artă, în cadrul unui program foarte variat, poate să cunoască lucrările şi creaţiile artistice ale rectorului Facultăţii de Artă din Ungaria, artistul Kőnig Frigyes, invitat la Sfântu Gheorghe, având lucrările expuse la Centrul de Cultură Arcuş, la Casa cu Arcade şi la Sala de Expoziţii de Artă Contemporană – Magma. Vor avea loc trei expoziţii, prezentare de carte, spectacole, concerte şi discuţii. Gazda programului este doamna viceprimar Sztakics Éva.

Kőnig Frigyes, pictor şi artist grafician premiat cu premiul Munkácsy, s-a născut în anul 1955 la Székesfehérvár. Începând cu anul 1980, lucrările lui au fost expuse în cadrul unor expoziţii comune sau individuale din Rusia şi până în Statele Unite. Artistul s-a bucurat de numeroase premii şi creaţiile lui pot fi găsite în cele mai importante colecţii din Ungaria. Din anul 1990 este profesor al Facultăţii de Artă din Ungaria, de 10 ani fiind şi şeful catedrei de Arta Anatomiei, Desen şi Geometrie din cadrul facultăţii, iar din anul 2005 este rectorul Facultăţii de Artă din Ungaria.

Pe lângă activităţile artistice şi pedagogice, şi activitatea teoretică este una demnă de menţionat: cea de-a cincea carte a lui va fi prezentată şi la Sfântu Gheorghe – Historia Picta Castellorum- Fortificaţii şi Cetăţi în Bazinul Carpatic din Epoca Primitivă până în secolul al XIX-lea (Editura Arhaeolingua, Budapesta, 2010).

Legături culturale: în cadrul seriei de programe „Artistul Kőnig Frigyes în judeţul Covasna”, artistul va expune la Sfântu Gheorghe şi la Arcuş, în trei locaţii diferite, creaţii şi lucrări având trei tematici diferite.

În Sala de Expoziţie de Artă Contemporană Magma  - vor fi expuse lucrări din seria Orbis Pictus (Lume vopsită), unde creaţiile, una câte una, analizează problematica şi problemele opticii şi a redării spaţiului. Fiecare lucrare şi creaţie conţine o scurtă prezentare având scop pedagogic, acestea prezentând şi metoda de lucru a artistului. Experienţele vizuale ale artistului sunt scrise într-un mod ştiinţific, în jurnalul de lucru al artistului, aceste experienţe analizând, în condiţii variate, posibilităţile de apariţie a unui obiect sau a unui grup de obiecte. Pe lângă obiectele de zi cu zi, vor fi expuse şi desene care prezintă plante, structuri naturale, schelete umane şi animale, cât şi  creaturi diforme (pitici, ciclopi, sirene şi gemeni siamezi).

În Casa cu Arcade  vor fi expuse desenele artistului, care reprezintă munca lui de mai bine de două decenii, în care sunt reprezentate cetăţi şi fortificaţii din Bazinul Carpatic. Printre acestea se pot vedea mai multe localităţi şi comune din Ardeal, cum ar fi Cernat, Bicfalău, Bod, Braşov, Alba Iulia, Ilieni, Cluj Napoca, Sibiu, Bodoc, Satu Mare, Ozun. O parte din creaţii prezintă fortificaţiile, având la dispoziţie surse ale istoricilor, în starea de construcţie şi în starea prezentată în documentele istoricilor. În volumul care va fi prezentat -  Historia Picta Castellorum, artistul nu a prezentat simplu în desene faptele relevate, ci gândindu-le mai departe, restructurându-le, cum ar fi fost la un moment istoric dat, sau cum ar fi fost, dacă s-ar fi realizat conform planurilor.

La Centrul de Cultură Arcuş, tema centrală a lucrărilor de pictură în ulei, din seria Imaginaţie şi continuitate, este continuarea trecutului în prezent. Aici, fortificaţiile nu sunt prezentate în forma lor înfloritoare din trecut, ci ca şi ruini, pereţi înfricoşători şi ameninţători, şi găuri întunecate. Pe lângă amintirile istoriei, fortificaţiile din prezent sau din trecutul apropiat, buncărele din beton, sunt şi ele prezentate ca pierzându-şi funcţionalitatea. Vopsite în culori reci, într-o atmosferă şi într-un mediu imaginar, clădirile îşi pierd funcţionalitatea originală: nu inspiră apărare şi siguranţă, ci frică, piezanie şi pustietate. Amintirile unei puteri supraomeneşti sunt nimicite în faţa noastră şi dispar fără urmă. Prin instrumentele proprii, Kőnig este pus în acestui proces natural. Caută urmele trecutului în prezent, în timp ce salvează valori pentru viitor.


Artistul vizual Frigyes Kőnig în Trei Scaune
17/18 februarie – 9 martie 2012

17 februarie, vineri
Liceul de Artă Plugor Sándor
Ora 13.00 ● Prelegerea lui Frigyes Kőnig în sala festivă, cu proiecţie de imagini

18 februarie, sâmbătă
Casa cu Arcade
Ora 16.00 ● Prezentare de carte: Frigyes Kőnig „Historia Picta Castellorum”; vernisajul expoziţiei intitulate „Cetăţi”. Cartea va fi prezentată de Kázmér Kovács

18 februarie, sâmbătă
Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA
Ora 17.00 ● Vernisajul expoziţiei lui Frigyes Kőnig, intitulată „Orbis Pictus”.
Discurs rostit de György Szücs, istoric de artă, director general al Galeriei Naţionale de Artă a Ungariei
Ora 18.00 ● Plecarea autobuzului spre Arcuş

18 februarie, sâmbătă
Centrul Cultural Arcuş
Ora 18.30 ● Vernisajul expoziţiei lui Frigyes Kőnig, intitulată „Imaginaţie şi continuitate”, cu artistul în calitate de ghid
Ora 19.00 ● Recital de chitară clasică cu István Beke
Ora 20.00 ● Recepţie cu dovleac copt şi vin fiert, cartofi copţi şi zeamă de varză
Ora 21.00 ● Plecarea autobuzului spre Sf. Gheorghe

Tururi ghidate la Casa cu Arcade în 21, 23 şi 26 februarie, de la ora 16.00.
Tururi ghidate la Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA în 21, 23 şi 26 februarie, de la ora 16.45.

Asigurăm tururi ghidate pentru clase, grupuri şi la alte date stabilite individual. Pentru programare: sebestyenaginak@gmail.com

Programe organizate sub patronajul viceprimarului municipiului Sfântu Gheorghe, Éva-Judit Sztakics

Program de vizitare:
Casa cu Arcade: 09.00 – 17.00, luni închis │ MAGMA: 11.00 – 19.00, luni închis
Castelul Szentkereszty din Arcuş: 09.00 – 15.00 │ Centrul Cultural Arcuş – „Galeria din Grajd”: 10.00 – 18.00

Participarea la programe este gratuită.


 

O sărbătoare mare cu o amprentă ecologică mică: cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe a luat sfârșit
30.04.2024

Se estimează că de multă vreme nu a mai ieșit atât de multă lume la un concert la Zilele Sfântu Gheorghe cum a fost duminică sau chiar sâmbătă seara: zeci de mii de oameni au ieșit din casele lor datorită vremii frumoase și a programului de înaltă calitate oferit. Cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii.

Reducem amprenta ecologică a Zilelor Sfântu Gheorghe: se folosesc doar pahare reutilizabile
25.04.2024

În încercarea de a reduce cât mai mult cantitatea de deșeuri generate în timpul evenimentului, organizatorii vor pune la dispoziția cumpărătorilor și comercianților, începând cu ediția din acest an a Zilelor Orașului, doar pahare reutilizabile.

Atenţie! Arderea vegetaţiei uscate este interzisă prin lege!
24.04.2024

Primăria Mun. Sfântu Gheorghe îi informează pe locuitori, atât persoane fizice cât și agenți economici, despre faptul că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege.

Noul Skatepark din Sfântu Gheorghe se deschide pentru public pe 1 mai
22.04.2024

În prima zi accesul este gratuit de la ora 11:00, iar din 2 mai programul este zilnic între orele 9:00-22:00

Restricţii de circulaţie cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe
19.04.2024

Traseele autobuzelor care trec prin zona închisă vor fi modificate temporar, iar stațiile de la Casa cu Arcade – Parcul Elisabeta vor fi mutate în dreptul Tribunalului.