ro
 

Târg tradiţional în amintirea celor vechi

05.09.2011

În zilele de 24 şi 25 septembrie se desfăşoară  în cadrul şirului de manifestări dedicate celor 550 de ani de atestare a oraşului Sfântu Gheorghe, evenimentul cel mai important, tîrgul tradiţional cu expoziţie. Evenimentul, organizat de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, se desfăşoară în Parcul Elisabeta şi Piaţa Libertăţii.

Ideea de bază a manifestărilor a fost dată de unul din privilegiile importante pe care le-a avut oraşul Sfântu Gheorghe, acela de a organiza târguri, aici aprobându-se anual organizarea şi a câte patru târguri naţionale – au spus în introducere, în legătură cu acest eveniment tradiţional, Sztakics Éva, viceprimar, şi Knop Ildikó, reprezentantul Biroului de Imagine.

Se bate toba!

Ştiind istoricul acestui eveniment, târgul ce va fi organizat între 24 şi 25 septembrie, va evoca atmosfera vechilor târguri cu produse tradiţionale, cu îmbrăcăminte medievală, cu prezentări de  artă meşteşugărească, cu produse de bucătărie şi bunătăţi specifice acestor manifestări, cu comedianţi, muzică şi jocuri. În acelaşi timp, organizatorii doresc să dea şi un caracter interactiv acestei manifestări, şi îi invită pe vizitatori să participe la viaţa târgului.

Aşa cum se cuvine, la astfel de evenimente ştirile vor fi anunţate prin toboşar, va apărea în costumaţie specifică Regele Mátyás, vor fi ghicitoare, va fi expoziţie de produse artizanale cu prezentări meşteşugăreşti interactive, piaţa produselor micilor şi tradiţionalilor producători, se vor prepara bucate alese în hanul târgului, va exista spaţiu de joacă pentru copii, vor fi comedianţi ambulanţi, se va ţine spectacolul artiştilor, copiii vor putea interpreta roluri de personaje din poveşti, jocuri cu bani specifici târgurilor, pentru familii, pentru adulţi, evocări de imagini din viaţa de odinioară, ateliere funcţionale de olărit şi fierărie.
La târgul meşteşugarilor îşi vor oferi produsele meşteri locali şi meşteri veniţi din alte zone. Se preconizează că se va putea alege dintre produsele cioplitorilor în lemn, vopsitorilor de mobilier, olarilor, blănarilor, tăbăcarilor, cizmarilor şi producătorilor de turtă dulce. Participanţii vor fi aleşi prin concurs. Printre cerinţe se numără ca cei ce-şi vând produsele să fie îmbrăcaţi în port popular, în costume care să evoce spiritul epocii respective. O comisie specializată va evalua proiectele şi produsele pentru a le exclude pe cele anacronice şi pe cele necorespunzătoare. Locaţia în care vor fi meşterii artizani va fi şi locul desfăşurării prezentării meşteşugurilor.

În cadrul târgului îşi vor prezenta produsele tradiţionale şi gospodarii din împrejurimi, astfel încât slănina, magiunul de prune, produsele lactate, de carmangerie, pastele făinoase, precum şi zarzavaturi, fructe ale micilor producători, vor ajunge pe standuri. Pentru ambele târguri termenul limită de înscriere este 15 septembrie.


Concerte de calitate

În bucătăriile amenajate se vor prepara  bunătăţi specifice precum kürtőskalács şi lángos, vor fi şi locuri de gătit şi prăjit în aer liber, se vor putea cumpăra şi delicatese precum mere coapte, turtă dulce, cozonaci. În spaţiul amenajat special pentru ei, copiii vor putea participa la activităţi şi jocuri inspirate din poveşti populare, în timp ce adulţii se pot implica în jocurile  specifice târgurilor.

Nu vor lipsi nici programele muzicale, sâmbătă vor concerta formaţiile Égvilág (Ségercz Ferenc şi prietenii),  Szászcsávás Band, Quartetul Nicola Parov şi Herczku Ágnes, iar duminică vor urca pe scenă formaţiile Folker, István Ildikó şi prietenii, nemEz, Balogh Kálmán şi Gipsy Cimbalom Band.

Noaptea Muzeelor la Casa Bene
16.05.2024

Vă aducem la cunoștință, că Asociația Vadon, administratorul Colecției publice de drept privat de interes regional – Sfântu Gheorghe, denumită Colecția Publică Cinegetică a Ținutului Secuiesc, în data de 18 mai 2024 între orele 17-22, participă pentru a opta oară la evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor, coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România prin oferirea de acces gratuit publicului la toate expozițiile și activitățile organizate.

Pedibus împlineşte 3 ani de existenţă
15.05.2024

Aniversarea va fi sărbătorită vineri în Piaţa Centrală cu premii şi surprize pentru copii şi voluntari

O sărbătoare mare cu o amprentă ecologică mică: cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe a luat sfârșit
30.04.2024

Se estimează că de multă vreme nu a mai ieșit atât de multă lume la un concert la Zilele Sfântu Gheorghe cum a fost duminică sau chiar sâmbătă seara: zeci de mii de oameni au ieșit din casele lor datorită vremii frumoase și a programului de înaltă calitate oferit. Cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii.

Reducem amprenta ecologică a Zilelor Sfântu Gheorghe: se folosesc doar pahare reutilizabile
25.04.2024

În încercarea de a reduce cât mai mult cantitatea de deșeuri generate în timpul evenimentului, organizatorii vor pune la dispoziția cumpărătorilor și comercianților, începând cu ediția din acest an a Zilelor Orașului, doar pahare reutilizabile.

Atenţie! Arderea vegetaţiei uscate este interzisă prin lege!
24.04.2024

Primăria Mun. Sfântu Gheorghe îi informează pe locuitori, atât persoane fizice cât și agenți economici, despre faptul că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege.