ro
 
Vineri, 26. Aprilie 2024.

Evenimente


Reperele definitorii ale vieții culturale din Sfântu Gheorghe sunt evenimentele care oferă un program bogat în toate anotimpurile. Dintre acestea, cel mai vechi, cel mai mare și mai popular eveniment organizat de administraţii locale din toată Transilvania sunt Zilele Sfântu Gheorghe, sărbătoarea orașului nostru, care oferă zecilor de mii de participanți de toate vârstele și gusturile, oportunități de distracție, relaxare și culturalizare. 

 

În cadrul evenimentului format dintr-o săptămână culturală și un weekend de festival, organizăm primul și cel mai mare târg de artizanat al anului, cu peste 200 de expozanți. În timpul săptămânii culturale, cei interesați pot urmări cele mai prestigioase spectacole ale companiilor transilvănene, programe de muzică și arte plastice, spectacole invitate din străinătate, iar în Arena Sepsi sunt prezentate, de obicei, producții la scară largă. Zilele Sfântu Gheorghe sunt de neimaginat fără a reproduce legenda Sfântului Gheorghe, fără orașul copiilor, festivalul de muzică stradală și fără zona gastronomică.

 

Din 2011 organizăm Galopiada Secuiască, după modelul Nemzeti Vágta (Galopul Național din Ungaria), în luna iunie a fiecărui an. În acea perioadă, dealul Pivniţa Uriaşă de lângă Moacşa se umple de viață: demonstrațiile ecvestre spectaculoase și cursele de cai sunt completate de activități meșteșugărești, târg, „casă de dans” și programe pentru copii pe tot parcursul evenimentului care se întinde pe mai multe zile. 

 

Târgul de toamnă este unul dintre cele mai plăcute și mai îndrăgite episoade din oferta de programe familiale ale municipiului Sfântu Gheorghe, în fiecare an. În Piața Centrală, îmbrăcată în culorile catifelate ale toamnei, copiii mici își găsesc bucuria jucându-se printre paie, în compania marionetelor uriașe din paie, iar cei mai mari sunt determinaţi să adune bănuți de pe urma diverselor activități și jocurilor tradiționale, care pot fi apoi schimbați în târg pe turtă dulce, cărți etc. În tot acest timp, adulții pot alege din oferta de produse artizanale și produsele locale prezente în târg, pot degusta arome tradiționale legănându-se pe ritmul muzicii.

 

Festivalul de artă contemporană pulzArt este poate cea mai specială serie de programe din viața culturală a municipiului Sfântu Gheorghe, care, începând cu 2013, umple orașul cu pulsul său unic în fiecare toamnă. În cadrul pulzArt, arta contemporană, care împinge limitele, este adusă în faţa comunității noastre, locuitorii orașului având posibilitatea de a întâlni ansambluri, interpreți, companii și autori cu care rareori sau deloc au ocazia în altă parte din țară. Fie că este vorba de expoziții, ateliere, instalații, concerte, spectacole de teatru sau marionete, sesiuni de autografe, prezentări de carte, spectacole interactive sau proiecții de film, evenimentul poate aduce întotdeauna ceva nou, unic și surprinzător, cu franchețe chiar, care, pe lângă publicul său inițial tânăr, putem spune acum cu îndrăzneală, poate atrage pe oricine.

 

Perioada sărbătorilor de iarnă din orașul nostru este parcă ruptă dintr-un basm: priveliștea din Piața Centrală și centrul orașului, aromele răspândite în aer și vacarmul vesel, toate emană o atmosferă intimă și călduroasă. Programul evenimentelor din decembrie începe odată cu aprinderea primei lumânări a coroanei de Advent amplasate în Piața Centrală. Până la deschiderea Târgului de Crăciun, orașul deja luminat va fi inundat cu râsetele zglobii ale patinoarului din centrul orașului. Din căsuțele de lemn, producătorii și artizanii locali își vor oferi apoi produsele lor minunate. De-a lungul anilor, am încercat să facem sărbătoarea locuitorilor orașului și mai frumoasă, prin mai multe inițiative deosebite. Așa a fost muzica din turnul din Piața Centrală și dragonul de gheață așezat acolo, lansarea lampioanelor de Anul Nou, bicicleta tandem care a luminat geodomul amplasat în jurul ei și instalațiile în formă de hexagon sau desenele copiilor proiectate pe fațada Teatrului „Tamási Áron” folosind tehnica de pictură virtuală a clădirii (videomapping).