ro
 
Vineri, 29. Martie 2024.

Vineri, 4 noiembrie, la Sfântu Gheorghe va avea loc „Conferința Studenților Bursieri"

31.10.2022

21 de bursieri își prezintă lucrările de cercetare

Vineri, 4 noiembrie, începând cu ora 12:00, va avea loc „Conferința studenților Bursieri", în cadrul căreia 21 de studenți își vor prezenta lucrările de cercetare. Evenimentul este organizat de Biroul pentru Tineret din cadrul Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe și va avea loc la restaurantul „Kovács Castle".   

Începând cu anul 2014, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a lansat un apel anual pentru studenţii care își pregătesc teza de licență, masterat sau doctorat în anul universitar în curs pe teme de cercetare legate de oraș sau utile acestuia. Studenții cu domiciliul în Sfântu Gheorghe pot aplica indiferent de subiectul cercetării lor. Valoarea burselor depinde de nivelul studiilor, adică cei care se pregătesc pentru lucrarea de licență pot primi 300 de lei lunar timp de 4 luni, cei care își finalizează studiile de masterat pot beneficia de 500 de lei lunar, iar cei care se pregătesc pentru disertația de doctorat pot primi burse în valoare de 1.000 de lei lunar pentru o perioadă de 4 luni. Primăria Municipiuui Sfântu Gheorghe alocă un buget de 100.000 de lei pe an în acest scop.

În acest an, 21 de persoane din 30 de aplicanți au primit burse: 10 studenți și 11 masteranzi, inclusiv studenți de la Universitatea „Babeș-Bolyai", Universitatea „Eötvös Lóránd" din Budapesta, Universitatea „Sapientia” și Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș. 

Studenții își vor prezenta lucrările și rezultatele cercetărilor în șapte domenii: medicină, științe naturale, drept, psihologie-sociologie, digitalizare, istorie-filosofie și cultură. Diferitele domenii tematice vor fi deschise de personalități eminente, directori de companii și șefi de instituții. Programul conferinței poate fi consultat AICI

Viceprimarul Municipiului Sfântu Gheorghe, Vargha Fruzsina, și consilierul local și inițiatorul programului de burse, Zsigmond József, vor ura bun venit participanților.

„În fiecare an, ascultăm prezentări și lucrări cu adevărat inovatoare și utile pentru orașul Sfântu Gheorghe și cunoaștem tineri care au teze de cercetare valoroase și interesante și care se conectează cu ușurință la ritmul orașului", a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, Vargha Fruzsina, care a mai spus că conferința bursierilor va fi completată de Zilele Carierei, care au loc tot în această săptămână.  

„Zilele Carierei" vor avea loc la Sfântu Gheorghe între 2 și 4 noiembrie

„Am dori să organizăm o săptămână a cunoașterii pentru tinerii din oraș, care ar fi bazată pe experiență. Zilele Carierei se adresează în special elevilor de liceu, în timp ce Conferința Studenților Bursieri se adresează studenților, iar anul viitor vom încerca să organizăm un forum pentru participanții la programul de învățare a limbilor română și maghiarăi", a declarat viceprimarul.

Aceasta este cea de-a patra ediție a „Zilelor Carierei" organizate de Asociația „Centrum Studiorum", care va avea loc în perioada 2-4 noiembrie. Sunt implicate șase școli: Colegiul Național „Székely Mikó", Colegiul Reformat, Liceul Teoretic „Mikes Kelemen”, Liceul de Arte „Plugor Sándor", Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar” și Liceul Economic „Berde Áron”. După-amiaza, elevii din clasele a XI-a și a XII-a care urmează să își aleagă o carieră pot afla mai multe despre aproape 30 de profesii din 13 categorii. Invitații de succes vor vorbi despre misterele profesiei lor, dar și despre frumusețea și dificultățile carierei alese.

„Elevii adoră prezentările, invitații participă cu plăcere, iar demonstrațiile și sfaturile sunt oferite gratuit și fără ezitare. Acest lucru este extraordinar, deoarece transmite mesajul că este important pentru profesioniștii de aici ca tinerii să aleagă cariere bune și opțiuni adecvate pentru continuarea studiilor." - a declarat consilierul local Zsigmond József.

Elevii se pot înscrie până la 1 noiembrie pe pagina: www.diakigazolvany.ro

 

Trupe locale la Zilele Sfântu Gheorghe
27.03.2024

Organizatorii Zilelor Sfântu Gheorghe au susținut miercuri, la Centrul Cultural Babel, o conferință de presă despre trupele locale care vor concerta pe Scena Principală a evenimentului din acest an, dar și despre festivalul de muzică stradală.

Actualități livrești importante la cea de-a III-a ediție a SepsiBook
22.03.2024

Au fost anunțați primii invitați confirmați: Gabriela Adameșteanu, Marius Chivu, Adina Rosetti, Ada Milea și Bobo Burlăcianu sunt doar câțiva dintre autorii și artiștii prezenți la Arena Sepsi în perioada 23 – 26 mai.

„Ne place acest program”
22.03.2024

Interviu cu Kolumbán Anett, antrenoare de handbal în cadrul programului „Iniţiere în sport”

Primăria Sfântu Gheorghe stinge din nou luminile în Ora Pământului
20.03.2024

Sâmbătă, 23 martie, între orele 20:30-21:30, iluminatul public va fi stins în Piaţa Centrală şi la sediul Primăriei

Zilele Sfântu Gheorghe: One man aproape show cu Pavel Bartoș
20.03.2024

Un spectacol după un scenariu scris de Pavel Bartoș, care cuprinde în mare parte elemente autobiografice, tratate cu umor, poate prea mult umor, în care autoironia și sinceritatea sunt la ele acasă.