ro
 
Miercuri, 23. Octombrie 2024.

„Pietre de poticnire” așezate în memoria evreilor uciși în timpul Holocaustului

25.07.2022

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a amplasat „pietre de poticnire‟ în 15 locații din oraș, astfel comemorând evreii din Sfântu Gheorghe care au fost deportați și uciși în timpul Holocaustului, în urmă cu 78 de ani.

„Pietrele de poticnire‟, sub forma unor plachete din cupru de 15x15 cm așezate pe trotuare, marchează fostele locuințe ale familiilor evreiești, ghetoul în care aceștia au fost adunați în mai 1944 și locul fostei sinagogi din oraș, care a fost demolată între timp.

În Sfântu Gheorghe, „pietrele de poticnire‟ au fost puse la inițiativa lui Kiss Jenő, fost director al Bibliotecii Județene „Bod Péter” și laureat al Premiului Pro Urbe, în numele Asociației Culturale „Mikes Kelemen", iar cele 13 locuințe au fost identificate cu ajutorul consilierului local József Álmos.

În multe cazuri, fostele locuințe ale evreilor au fost demolate, așa că în fața clădirilor care le-au înlocuit au fost amplasate aceste plachete, unele cu un singur nume, altele cu numele unor familii întregi. Ideea unor „pietre de poticnire‟ care au ca scop comemorarea persoanelor exact în ultimul loc de reședință - sau, uneori, de muncă - pe care l-au ales în mod liber înainte de a fi victime ale deportării, a fost inițiativa artistului german Gunter Demnig, care în 1992 a comemorat astfel victimele nazismului. În prezent, sunt peste 60.000 de astfel de plachete în 1.200 de orașe din Europa. 

„Pietrele de poticnire‟ din orașul Sfântu Gheorghe sunt în memoria următoarelor persoane:

  • Mandel Lajos – strada Spitalului, nr. 7
  • Tihanyi Faendrich Miksa și soția sa – strada 1 Decembrie 1918, nr. 37 
  • Faendrich Szilárd și soția sa – strada Gróf Mikó Imre, nr. 13
  • Schwarz Herman și soția sa – strada Bisericii, nr. 4
  • Moskovitz Dezső și Kálmán Jenő – strada Martinovics Ignác, nr. 1
  • Klein Ignácné – strada Pescarilor, nr. 1
  • Ehrlich Sándorné – strada Gróf Mikó Imre, nr. 6
  • Dr. Fuchs Lászlóné – strada Gróf Mikó Imre, nr. 13
  • Eliás Mór și soția sa – strada 1 Decembrie 1918, nr. 5
  • Nemes Sándor și soția sa – strada Ciucului, nr.40
  • Kertész Vilmos și soția sa – strada 1 Decembrie 1918, nr. 77
  • Schwarz Kálmán și soția sa – strada Ciucului, nr.17
  • Féder László – strada Gróf Mikó Imre, nr. 18
  • Ghetoul – strada Ciucului, nr. 50
  • Sinagoga – strada Ciucului, nr. 24.
Atmosferă plină de viață și săli pline la cel de-al 10-lea festival pulzArt
16.10.2024

Cei care au vizitat Sfântu Gheorghe săptămâna trecută au descoperit un adevărat centru cultural vibrant, întrucât orașul a găzduit simultan a 10-a ediție a festivalului de arte contemporane pulzArt, Design Week și Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc.

Versiunea 10 a festivalului pulzArt are loc în perioada 11-13 octombrie
07.10.2024

Festivalul de Arte Contemporane pulzArt, ajuns la ediția a 10-a, va avea loc la Sfântu Gheorghe în perioada 11-13 octombrie. Având o temă nouă în fiecare an, în această ediție evenimentul va lua pulsul întâlnirii dintre soluțiile atemporale, low-tech și lumea high-tech a secolului XXI prin teatru, literatură, muzică și experiențe comunitare. Ediția din acest an cuprinde un program de spectacole și lucrări realizate de artiști din Spania, Franța, Polonia, Ungaria și România.

Program prelungit la Finanţele Locale pentru plata impozitelor şi taxelor locale
24.09.2024

Impozitele și taxele locale pentru semestrul II al anului fiscal 2024 pot fi achitate fără majorări de întârziere până la 30 septembrie 2024.

Zilele Sportive Sfântu Gheorghe, ediția a 16-a, în cifre
24.09.2024

Datorită programului bogat și a vremii bune, cea de-a 16-a ediție a Zilelor Sportive Sfântu Gheorghe s-a bucurat de un mare succes.

Eva FilmMakers Festival 2024: noutăți în programul celei de-a IV-a ediții
19.09.2024

Eva FilmMakers Festival revine în acest an, între 20 și 27 septembrie, cu o ediție dedicată exclusiv filmelor regizate de femei, aducând în prim-plan creațiile cinematografice realizate de regizoare din România și Ungaria.