ro
 
Vineri, 26. Aprilie 2024.

O expoziție interactivă se deschide cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari în clădirea fostei fabrici de țigarete

30.05.2023

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a doua oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13-16 iunie.

Expoziția va putea fi vizitată timp de 4 zile, începând cu 13 iunie, la primul etaj al fostei fabrici de țigarete. Aceasta va fi deschisă de viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba, și va fi prezentată de către vicepreședintele Asociației Patrimoniului Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc, Csáky Ernő. După inaugurarea expoziției, va avea loc o discuție profesională, avându-l ca invitat pe  Ravasz András, inventatorul Braille Comfort Pack, care ajută persoanele cu deficiențe de vedere să citească.

Expoziția aduce un omagiu laureaților maghiari ai Premiului Nobel, iar vizitatorii pot asculta diverse discuri de vinil, pot viziona diapozitive și pot vedea proiectoare originale de filme sonore, casete video alb-negru, radiouri cu cutie de lemn, computere și centrale telefonice. Pe lângă invențiile de odinioară, anul acesta vor fi prezentate și gadgeturi moderne: robotică, machete de avioane, drone și Lego, una dintre jucăriile preferate ale copiilor.

Pe lângă educație și comemorare, evenimentul își propune să prezinte vizitatorilor telecomunicațiile și alte invenții tehnice ale vremii, precum și inventatorii lor maghiari și români și oamenii de știință de origine maghiară, laureați ai Premiului Nobel, într-un cadru nu foarte îndepărtat de epoca în care au fost create. 

Datorită colecției de la Sepsi TeleTár, iubitorii istoriei telecomunicațiilor și tehnologiei pot nu numai să admire vechile dispozitive, ci și să le încerce.

 Expoziția poate fi vizitată cu un tur de grup ghidat între 13 și 16 iunie, în clădirea fostei fabrici de ţigarete de pe strada Kós Károly nr. 21. Tururile cu ghidaj pentru grupuri pot fi rezervate în avans completând formularul de AICI

Expoziția este organizată de Sepsi Teletár și Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe cu sprijinul Fundației Communitas.

 

ZIUA INVENTATORILOR MAGHIARI II.

EXPOZIȚIE

13-16 IUNIE 2023

13 IUNIE - FESTIVITATEA DE DESCHIDERE

13:00-13:30

Discursuri de inaugurare // viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba, și Ernő Csáky, vicepreședintele Asociației Patrimoniului Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc, Csáky Ernő.

13:30-14:30

Prezentare - Ravasz András, inventator. Prezentarea unui dispozitiv inventat pentru persoanele cu deficiențe de vedere, care le permite acestora să citească cărți.

14:00-16:00

Young Engineers Mid Transylvania LEGO - Atelier de mecanică și experimentare științifică

  1. ROBOTURILE MEDIULUI NOSTRU - Utilizarea seturilor LEGO Technic pentru a învăța despre mașinile simple, introducând fizica și principiile ingineriei într-un mod plin de joacă. Modele construibile: mașină de spălat, mixer, burghiu, mașină de tuns iarba - pentru copii cu vârsta între 6-10 ani.
  2. MOTOARE INDUSTRIALE - Utilizarea seturilor LEGO Technic pentru a învăța despre mașinile simple, introducând fizica și principiile ingineriei într-un mod jucăuș. Modele construibile: macara de construcții, elevator tip foarfecă, stivuitor, compactor - pentru copii cu vârsta între 10-15 ani
  3. ROBOȚII FAVORIȚI AI YOUNG ENGINEERS: expoziție permanentă

14 IUNIE

10.00-16.00: Tururi ghidate de grup (pe bază de rezervare AICI)

10.00-13.00: Young Engineers Mid Transylvania LEGO

15-16 IUNIE

10.00-16.00: Tururi ghidate de grup (pe bază de rezervare)

Reducem amprenta ecologică a Zilelor Sfântu Gheorghe: se folosesc doar pahare reutilizabile
25.04.2024

În încercarea de a reduce cât mai mult cantitatea de deșeuri generate în timpul evenimentului, organizatorii vor pune la dispoziția cumpărătorilor și comercianților, începând cu ediția din acest an a Zilelor Orașului, doar pahare reutilizabile.

Atenţie! Arderea vegetaţiei uscate este interzisă prin lege!
24.04.2024

Primăria Mun. Sfântu Gheorghe îi informează pe locuitori, atât persoane fizice cât și agenți economici, despre faptul că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege.

Noul Skatepark din Sfântu Gheorghe se deschide pentru public pe 1 mai
22.04.2024

În prima zi accesul este gratuit de la ora 11:00, iar din 2 mai programul este zilnic între orele 9:00-22:00

Restricţii de circulaţie cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe
19.04.2024

Traseele autobuzelor care trec prin zona închisă vor fi modificate temporar, iar stațiile de la Casa cu Arcade – Parcul Elisabeta vor fi mutate în dreptul Tribunalului.

Va fi construit un nou cartier în locul fostei ferme de pui din Sfântu Gheorghe
16.04.2024

Un campus pentru învăţământul dual şi 96 de locuinţe vor fi construite din fonduri europene câştigate de Primărie