ro
 
Luni, 02. Octombrie 2023.

O expoziție interactivă se deschide cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari în clădirea fostei fabrici de țigarete

30.05.2023

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a doua oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13-16 iunie.

Expoziția va putea fi vizitată timp de 4 zile, începând cu 13 iunie, la primul etaj al fostei fabrici de țigarete. Aceasta va fi deschisă de viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba, și va fi prezentată de către vicepreședintele Asociației Patrimoniului Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc, Csáky Ernő. După inaugurarea expoziției, va avea loc o discuție profesională, avându-l ca invitat pe  Ravasz András, inventatorul Braille Comfort Pack, care ajută persoanele cu deficiențe de vedere să citească.

Expoziția aduce un omagiu laureaților maghiari ai Premiului Nobel, iar vizitatorii pot asculta diverse discuri de vinil, pot viziona diapozitive și pot vedea proiectoare originale de filme sonore, casete video alb-negru, radiouri cu cutie de lemn, computere și centrale telefonice. Pe lângă invențiile de odinioară, anul acesta vor fi prezentate și gadgeturi moderne: robotică, machete de avioane, drone și Lego, una dintre jucăriile preferate ale copiilor.

Pe lângă educație și comemorare, evenimentul își propune să prezinte vizitatorilor telecomunicațiile și alte invenții tehnice ale vremii, precum și inventatorii lor maghiari și români și oamenii de știință de origine maghiară, laureați ai Premiului Nobel, într-un cadru nu foarte îndepărtat de epoca în care au fost create. 

Datorită colecției de la Sepsi TeleTár, iubitorii istoriei telecomunicațiilor și tehnologiei pot nu numai să admire vechile dispozitive, ci și să le încerce.

 Expoziția poate fi vizitată cu un tur de grup ghidat între 13 și 16 iunie, în clădirea fostei fabrici de ţigarete de pe strada Kós Károly nr. 21. Tururile cu ghidaj pentru grupuri pot fi rezervate în avans completând formularul de AICI

Expoziția este organizată de Sepsi Teletár și Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe cu sprijinul Fundației Communitas.

 

ZIUA INVENTATORILOR MAGHIARI II.

EXPOZIȚIE

13-16 IUNIE 2023

13 IUNIE - FESTIVITATEA DE DESCHIDERE

13:00-13:30

Discursuri de inaugurare // viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba, și Ernő Csáky, vicepreședintele Asociației Patrimoniului Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc, Csáky Ernő.

13:30-14:30

Prezentare - Ravasz András, inventator. Prezentarea unui dispozitiv inventat pentru persoanele cu deficiențe de vedere, care le permite acestora să citească cărți.

14:00-16:00

Young Engineers Mid Transylvania LEGO - Atelier de mecanică și experimentare științifică

  1. ROBOTURILE MEDIULUI NOSTRU - Utilizarea seturilor LEGO Technic pentru a învăța despre mașinile simple, introducând fizica și principiile ingineriei într-un mod plin de joacă. Modele construibile: mașină de spălat, mixer, burghiu, mașină de tuns iarba - pentru copii cu vârsta între 6-10 ani.
  2. MOTOARE INDUSTRIALE - Utilizarea seturilor LEGO Technic pentru a învăța despre mașinile simple, introducând fizica și principiile ingineriei într-un mod jucăuș. Modele construibile: macara de construcții, elevator tip foarfecă, stivuitor, compactor - pentru copii cu vârsta între 10-15 ani
  3. ROBOȚII FAVORIȚI AI YOUNG ENGINEERS: expoziție permanentă

14 IUNIE

10.00-16.00: Tururi ghidate de grup (pe bază de rezervare AICI)

10.00-13.00: Young Engineers Mid Transylvania LEGO

15-16 IUNIE

10.00-16.00: Tururi ghidate de grup (pe bază de rezervare)

Peste 1.200 de nominalizări au fost făcute în campania Best of Sepsi
28.09.2023

În primele două săptămâni ale perioadei de nominalizări pentru proiectul Best of Sepsi au fost primite peste 1.200 de propuneri în cele 9 categorii ale campaniei. Termenul limită pentru a transmite nominalizările este 5 octombrie.

În weekend are loc Târgul de Toamnă la Sfântu Gheorghe
27.09.2023

Târgul de Toamnă va avea loc între 29 septembrie și 1 octombrie în Piața Centrală, iar evenimentul va găzdui și Concursul Apicol „Nectaria”.

Încep lucrările de asfaltare finală pe străzile Ciucului şi Grigore Bălan
25.09.2023

Pe str. Stadionului au loc lucrări de frezare a asfaltului între străzile Vasile Goldiş şi Dózsa György

Încă un urs agresiv a fost recoltat la Sfântu Gheorghe
21.09.2023

Primarul Antal Árpád va transmite o scrisoarea preşedintei Comisiei Europene cu privire la problema urșilor din zona noastră.

Campanie de strângere de semnături pentru steagul municipiului Sfântu Gheorghe
21.09.2023

Ne-am putea afirma drepturile dacă ne-am uni forțele