ro
 
Duminică, 13. Iulie 2025.

Program transnațional de cooperare lansat la Budapesta

01.03.2017

Proiectul RARE – Schimbarea discursurilor, schimbarea practicilor: Romii ca resursă umană (RARE - Changing Discources, Changing Practices: The Roma As Human Resources) relansat prin participarea a opt țări și 21 de organizații partenere,  a luat ființă în cadrul Programului Transnațional ”Dunărea” 2014-2020.

Partenerul principal al programului este Serviciul Maghiar de Ajutor Maltez din Ungaria, iar din România Agenția Împreună, Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) și Municipalitatea din Sfântu Gheorghe au fost cei care s-au alăturat pentru realizarea programului care favorizează încadrarea în muncă a romilor.

Scopul final al programului cu o durată de 30 luni este acela de a crește rata de ocupare a romilor apți de muncă. În acest scop, prin intermediul proiectului va trebui să se realizeze următoarele obiective: creșterea capacității instituțiilor pentru servicii sociale, evaluarea impactului economic al încadrării romilor în muncă și demolarea prejudecăților și stereotipurilor formate în rândul societății majoritare.

În vederea atingerii obiectivelor, Programul Transnațional ”Dunărea” 2014-2020 acordă un sprijin în valoare de 2 milioane de euro pentru cele 30 de luni a planului de acțiune RARE, ai cărui primii pași au avut loc în perioada 22-23 februarie la Budapesta, în Casa incluziunii (Befogadás Háza în original) pusă în funcțiune de către Serviciul de Ajutor Maltez.
Cu ocazia întâlnirii partenerii participanți au pus bazele cooperării și au hotărât activitățile și obiectivele următoarelor faze ale proiectului. În acest sens, printre sarcinile anului 2017 se  numără cartografierea și analiza instituțiilor de servicii sociale, vizitarea "exemplelor bune" puse în funcțiune de către parteneri cu scopul de a oferi schimb de experiență și de a face cunoscute practicile bune, precum realizarea în fiecare țară a unui proiect model întocmit în urma exemplelor reușite sau mai puțin reușite. În România, acestă misiune este încredințată Municipalității din Sfântu Gheorghe.

Următoarea reuniune completă va avea loc în luna mai, la București.


 

Cupru-nțeles - Vernisajul expoziției sculptorului István MAKKAI la Centrul de Artă din Transilvania
10.07.2025

În spațiul expozițional de la parter al Centrului de Artă din Transilvania, în data de 11 iulie 2025 de la ora 18, va avea loc vernisajul expoziției sculptorului István MAKKAI. Expoziția va fi vernisată de Katalin Nagy T., istoric de artă, curatorul expoziției, și de Beáta Bordás, coordonatoarea Centrului de Artă din Transilvania.

La Serviciul de Evidență a Persoanelor din Sfântu Gheorghe se pot solicita doar cărți de identitate electronice
07.07.2025

Noile documente sunt gratuite, însă nu pot fi solicitate în regim de urgență

Încă şapte scări de bloc din Sfântu Gheorghe vor beneficia de finanțare pentru igienizarea subsolurilor
04.07.2025

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe continuă programul multianual de reabilitare și igienizare a subsolurilor tehnice din blocurile de locuinţe, derulat pentru al doilea an consecutiv, ca răspuns la problemele grave de igienă și infrastructură semnalate de asociațiile de proprietari.

Primăria Sfântu Gheorghe lansează programul „Ceasul Assisto” pentru persoanele vârstnice şi vulnerabile
26.06.2025

Înscrierile se fac începând cu data de 1 iulie la sediul Direcției de Asistență Socială

Au început lucrările de termoizolare a blocurilor din Sfântu Gheorghe prin fonduri europene din PNRR
25.06.2025

Sunt vizate 24 de blocuri din municipiu cu un total de 75 de scări de bloc, iar lucrările – care vizează creșterea eficienței energetice – sunt deja începute pe unele șantiere.