ro
 
Sâmbătă, 27. Aprilie 2024.

Discuţii pentru drepturile de proprietate

20.06.2011

Nu vor mai fi împuşcături pe poligonul de tragere al armatei

Se pare că începe să se spargă gheaţa în cazul poligonului din Sfântu Gheorghe, şi după lipsa de comunicare de până acum, Armata a făcut, săptămânile trecute, primul pas, în urma căruia, locuitorii oraşului nu mai trebuie să-şi facă griji din cauza împuşcăturilor de pe poligonul de tragere. Despre acest caz care se tergiversează de ceva vreme, l-am întrebat pe domnul primar Antal Árpád András.

- În ultimele două săptămâni s-au petrecut anumite schimbări în legătură cu poligonul de tragere din Sfântu Gheorghe. Care sunt acestea?

- Aproximativ cu două săptămâni în urmă, comandantul local al armatei a trimis o adresă Consiliului Local, în care anunţa că se sistează toate activităţile de pe poligonul de tragere din Sfântu Gheorghe. Aş dori să subliniez faptul că acest lucru nu rezolvă problema dreptului de proprietate asupra terenului, ci înseamnă doar faptul că, locuitorii oraşului nu vor mai fi deranjaţi de împuşcăturile de pe poligonul de tragere. După primirea documentului mai sus amintit, a sosit o adresă şi de la Ministerul Apărării, prin care au anunţat că ar dori să poarte discuţii despre mutarea poligonului de tragere. Momentan aşteptăm întâlnirea cu reprezentanţii ministerului, pentru a putea analiza posibilităţile unde s-ar putea muta poligonul de tragere. Acest lucru ridică anumite probleme, deoarece pe teritoriul administrativ al oraşului Sfântu Gheorghe nu am identificat niciun teren potrivit unde să poată fi mutat poligonul. Am purtat, deja, discuţii cu conducerile localităţilor învecinate, pentru a încerca să găsim un teren corespunzător. Un lucru este cert, această mutare va presupune anumite cheltuieli pentru municipalitate, deoarece reprezentanţii armatei ar dori ca noi să le indicăm noul poligon de tragere.


- În cazul în care terenul va intra în proprietatea oraşului, ce planuri de viitor există cu privire la acesta?

- S-au conturat mai multe idei. În primul rând, am dori să rezolvăm problema, mai demult ridicată, cu Bisericile, în ceea ce priveşte lărgirea cimitirelor. Sigur, acest lucru atinge doar o mică parte din suprafaţă. În ceea ce privişte restul terenului, care are o suprafaţă considerabilă, s-au conturat mai multe idei, dar, deocamdată nu vrem să anticipăm, până nu vedem deznodământul. Se poate realiza un centru de recreere, sau un centru de reabilitare, dar ţinând cont de faptul că terenul este foarte mare, există foarte multe alte posibilităţi pentru utilizarea acestuia.


-  S-a pus în discuţie, în repetate rânduri, faptul că, activitatea armatei şi faptul că au în posesie mai multe terenuri şi imobile, obstrucţionează, printre altele, şi dezvoltarea oraşului. Cum vedeţi discuţiile ulterioare cu privire la celelalte imobile ale armatei, după ce, cazul poligonului de tragere va fi rezolvat definitiv?

- Rezolvarea cazului poligonului de tragere este doar una din problemele în urma cărora se poate normaliza relaţia dintre Armată şi populaţie, în Sfântu Gheorghe. Odată cu mutarea poligonului de tragere, s-ar rezolva şi problema ariei de siguranţă din jurul acestuia, căci aceasta, într-adevăr, împiedică dezvoltarea, dar în legătură cu celelalte imobile nu doresc să mă pripesc.

Reducem amprenta ecologică a Zilelor Sfântu Gheorghe: se folosesc doar pahare reutilizabile
25.04.2024

În încercarea de a reduce cât mai mult cantitatea de deșeuri generate în timpul evenimentului, organizatorii vor pune la dispoziția cumpărătorilor și comercianților, începând cu ediția din acest an a Zilelor Orașului, doar pahare reutilizabile.

Atenţie! Arderea vegetaţiei uscate este interzisă prin lege!
24.04.2024

Primăria Mun. Sfântu Gheorghe îi informează pe locuitori, atât persoane fizice cât și agenți economici, despre faptul că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege.

Noul Skatepark din Sfântu Gheorghe se deschide pentru public pe 1 mai
22.04.2024

În prima zi accesul este gratuit de la ora 11:00, iar din 2 mai programul este zilnic între orele 9:00-22:00

Restricţii de circulaţie cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe
19.04.2024

Traseele autobuzelor care trec prin zona închisă vor fi modificate temporar, iar stațiile de la Casa cu Arcade – Parcul Elisabeta vor fi mutate în dreptul Tribunalului.

Va fi construit un nou cartier în locul fostei ferme de pui din Sfântu Gheorghe
16.04.2024

Un campus pentru învăţământul dual şi 96 de locuinţe vor fi construite din fonduri europene câştigate de Primărie