ro
 

Parc comemorativ '56 în Sfântu Gheorghe

25.01.2011

La iniţiativa membrilor Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic şi a persoanelor persecutate la evenimentele din ’56, Consiliul Local va amenaja un parc comemorativ în Sfântu Gheorghe, aducându-şi astfel un omagiu victimelor represaliilor ce au urmat după revoluţia din 1956. În grădina Casei Culturale Kónya Ádám, precum şi pe spaţiul Liceului de Artă Plugor Sándor, se va amenaja parcul comemorativ, care va avea peste 2000 m2. Despre proiecte şi stilul parcului am vorbit cu proiectantul-constructor,  domnul Kovács Kázmér.

- Cum s-a născut ideea înfiinţării parcului comemorativ ’56?

- Iniţiativa a venit din partea locuitorilor oraşului persecutaţi la evenimentele din ’56, ei au venit la primărie cu ideea dărâmării gardului de beton dintre Casa de Cultură Kónya Ádám şi Liceul de Artă Plugor Sándor, pentru a uni spaţiul celor două părculeţe, rezultând astfel un parc mai mare, care ar fi, în acelaşi timp, şi parcul comemorativ ’56. Îngrădit, în timpul zilei acest parc ar fi  pus la dispoziţia vizitatorilor, iar în cursul nopţii ar fi închis, ca în cazul multor parcuri din Europa Occidentală.

- Ce elemente stilistice va avea noul parc şi cum vor reprezenta acestea, anul 1956?

- Nu va avea elemente figurative, ci se pregătesc înscrisuri comemorative care se proiectează acum. Normal, în parc îşi vor găsi locul diferite aranjamente de plante ornamentale, de arbuşti, şi, în acelaşi timp, vor fi bănci şi alei. Pe lângă acestea, va fi şi o scenă mică, unde elevii liceului de artă, vor susţine spectacole. Având în vedere că va fi un parc îngrădit, vom reînvia o mai veche tradiţie a parcurilor, pentru că în a doua jumătate a secolului XIX au fost amenajate multe parcuri care au fost îngrădite, împrejmuite. Azi nu mai există un stil dominant, bine definit după care se proiectează parcuri. În secolul XX se amenajează, în exclusivitate, grădini şi parcuri în stil eclectic. În primul rând, încercăm să valorificăm cât mai bine calităţile locului ales.

- Când încep lucrările?

- În prezent, suntem în fază de studiu preliminar. Prima parte a proiectului a fost predată deja, lucrările concrete vor începe în următoarea fază, cam după o lună şi jumătate, atunci când şi condiţiile atmosferice vor fi prielnice. După aceasta, dacă şi Consiliul Local va aproba construcţia, lucrările se vor desfăşura în ritm alert. La proiectare au luat parte opt specialişti, printre ei şi doi peisagişti renumiţi. Parcul se va putea mândri, pe lângă un iluminat artistic şi cu un sistem de irigaţii modern, care va asigura cantitatea de apă optimă pentru plante, în funcţie de condiţiile meteorologice.

\"\"

O sărbătoare mare cu o amprentă ecologică mică: cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe a luat sfârșit
30.04.2024

Se estimează că de multă vreme nu a mai ieșit atât de multă lume la un concert la Zilele Sfântu Gheorghe cum a fost duminică sau chiar sâmbătă seara: zeci de mii de oameni au ieșit din casele lor datorită vremii frumoase și a programului de înaltă calitate oferit. Cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii.

Reducem amprenta ecologică a Zilelor Sfântu Gheorghe: se folosesc doar pahare reutilizabile
25.04.2024

În încercarea de a reduce cât mai mult cantitatea de deșeuri generate în timpul evenimentului, organizatorii vor pune la dispoziția cumpărătorilor și comercianților, începând cu ediția din acest an a Zilelor Orașului, doar pahare reutilizabile.

Atenţie! Arderea vegetaţiei uscate este interzisă prin lege!
24.04.2024

Primăria Mun. Sfântu Gheorghe îi informează pe locuitori, atât persoane fizice cât și agenți economici, despre faptul că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege.

Noul Skatepark din Sfântu Gheorghe se deschide pentru public pe 1 mai
22.04.2024

În prima zi accesul este gratuit de la ora 11:00, iar din 2 mai programul este zilnic între orele 9:00-22:00

Restricţii de circulaţie cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe
19.04.2024

Traseele autobuzelor care trec prin zona închisă vor fi modificate temporar, iar stațiile de la Casa cu Arcade – Parcul Elisabeta vor fi mutate în dreptul Tribunalului.