ro
 
Luni, 29. Aprilie 2024.

Epurarea apelor uzate din Sfântu Gheorghe funcționează acum și cu energie solară

07.03.2024

Mai mult de 55% din energia electrică necesară Staţiei de epurare este produsă din resurse proprii.

Operatorul Regional Gospodărie Comunală S.A. a îmbunătățit eficiența energetică a stației de epurare a apelor uzate din Sfântu Gheorghe prin instalarea de panouri fotovoltaice printr-un proiect finanţat din fonduri europene. Cu ajutorul acestora este acoperită aproximativ 55-60% din energia electrică necesară staţiei, au declarat primarul Antal Árpád și directorul Gospodărie Comunală S.A., Kozsokár Attila, în cadrul unei conferințe de presă.

Pentru a oferi locuitorilor din Sfântu Gheorghe servicii publice de calitate, care să funcționeze în permanență, este important să se creeze sisteme în spatele diferitelor servicii care să poată asigura o alimentare continuă cu energie a instituțiilor, iar pentru aceasta trebuie mai întâi rezolvată problema dependenței energetice. În ultimii ani, Gospodărie Comunală a făcut două investiții care i-au permis să acopere din resurse proprii majoritatea consumului de energie al stației de epurare a apelor uzate din Sfântu Gheorghe.

„Facem eforturi pentru ca Sfântu Gheorghe și diferitele sale instituții să fie cât mai reziliente la influențele și șocurile externe în anii următori. În cazul de față, este necesar să eliminăm cât mai mult posibil dependența energetică, în urma căreia staţia de tratare a apelor uzate va putea să genereze din resurse proprii peste 55% din consumul de energie. Acest lucru a fost realizat prin intermediul a două investiții, una în biogaz, care generează o cantitate mai mare de energie, și cealaltă într-un parc solar. Cred că acest lucru este extrem de important și că în viitor trebuie să atingem obiectivul de a putea produce 100% din consumul de energie din resurse proprii”, a subliniat primarul Antal Árpád.

Pe lângă utilizarea biogazului la stația de epurare, panourile solare fotovoltaice reprezintă acum o modalitate eficientă și ecologică de a acoperi o parte din necesarul de energie. Acest lucru este important și pentru că le permite să își controleze propriile surse de energie, iar cu cât este mai puțin dependentă de surse externe, cu atât este mai sigură continuitatea operațiunilor.

„Partea bună a acestei investiții este că ne putem acoperi chiar întregul consum cu energie solară atunci când soarele strălucește. Acest lucru completează energia furnizată de biogaz, care acoperă 20-25% din necesarul de energie al stației de epurare. Există perioade în care sistemul nostru fotovoltaic ar putea furniza energie în reţea, însă acest lucru se va întâmpla de îndată ce statutul nostru de prosumator va fi aprobat. Deoarece stația de epurare a apelor uzate este cel mai mare consumator al nostru, era important să putem acoperi acest lucru din resurse proprii”, a explicat directorul Kozsokár Attila.

Stația de epurare a apelor uzate din Sfântu Gheorghe a instalat un sistem de 290 kW, iar valoarea investiției, care a fost realizată din fonduri europene în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, este de aproape 1 milion de lei.

Reducem amprenta ecologică a Zilelor Sfântu Gheorghe: se folosesc doar pahare reutilizabile
25.04.2024

În încercarea de a reduce cât mai mult cantitatea de deșeuri generate în timpul evenimentului, organizatorii vor pune la dispoziția cumpărătorilor și comercianților, începând cu ediția din acest an a Zilelor Orașului, doar pahare reutilizabile.

Atenţie! Arderea vegetaţiei uscate este interzisă prin lege!
24.04.2024

Primăria Mun. Sfântu Gheorghe îi informează pe locuitori, atât persoane fizice cât și agenți economici, despre faptul că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege.

Noul Skatepark din Sfântu Gheorghe se deschide pentru public pe 1 mai
22.04.2024

În prima zi accesul este gratuit de la ora 11:00, iar din 2 mai programul este zilnic între orele 9:00-22:00

Restricţii de circulaţie cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe
19.04.2024

Traseele autobuzelor care trec prin zona închisă vor fi modificate temporar, iar stațiile de la Casa cu Arcade – Parcul Elisabeta vor fi mutate în dreptul Tribunalului.

Va fi construit un nou cartier în locul fostei ferme de pui din Sfântu Gheorghe
16.04.2024

Un campus pentru învăţământul dual şi 96 de locuinţe vor fi construite din fonduri europene câştigate de Primărie