ro
 
Vineri, 23. Februarie 2024.

Cercetări privind zonele marginalizate ale orașului Sfântu Gheorghe

23.10.2023

Grupul de Acțiune Locală Sepsi lucrează la cel de-al doilea Plan de Dezvoltare.

În lunile august și septembrie a fost realizat un sondaj cu implicarea locuitorilor din cartierele Őrkő, Câmpul Frumos și Ciucului, la solicitarea Grupului de Acțiune Locală Sepsi, în cadrul pregătirii celui de-al doilea Plan de Dezvoltare, care are ca scop îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din aceste zone. Rezultatele studiului au fost prezentate de către sociologii Sólyom Andrea și Kiss Tamás în cadrul unei conferințe de presă, în prezența primarului Antal Árpád, a viceprimarului Tóth Birtan Csaba și a reprezentanților Grupului de Acțiune Locală GAL Sepsi.

Între 2018 și 2023, Grupul de Acțiune Locală Sepsi a lucrat la implementarea unui plan de dezvoltare pentru îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din zonele urbane marginalizate din Sfântu Gheorghe. În prezent, cel de-al doilea plan de dezvoltare este în curs de elaborare, iar acest studiu face parte din el. 

Toate gospodăriile din aceste zone au fost vizitate în timpul cercetării. În cartierul Őrkő locuiesc 1.620 de persoane, cu aproximativ 200 mai puțin decât acum zece ani, în principal din cauza migrației internaționale, a locurilor de muncă în străinătate și a numărului mai mic de copii. În cartierul Ciucului locuiesc peste 3.600 de persoane, iar în Câmpul Frumos, 300 de persoane. Populația din cele trei zone reprezintă 11% din populația totală a orașului. 

Datele din prezentul studiu au fost comparate cu rezultatele unui studiu realizat în 2013, care la acel moment acoperea doar zona Őrkő. Acestea arată schimbări pozitive în ceea ce privește situația locuințelor din Őrkő. A crescut numărul de gospodării cu conexiuni la electricitate și apă, iar mai multe persoane au mașini și cai și diverse aparate de uz casnic decât în urmă cu zece ani. Mai multe persoane au un loc de muncă, în timp ce mai multe persoane lucrează în străinătate. Mai puțini oameni primesc acum asistență socială, dar numărul persoanelor cu asigurare de sănătate a scăzut. De asemenea, se remarcă faptul că nivelul de educație nu a crescut în ultimii ani, din motive complexe. 

Cercetarea a urmărit, de asemenea, să facă lumină asupra problemelor și nevoilor exprimate de locuitori. S-a constatat că persoanele care locuiesc în cartierul Ciucului sunt cele mai nemulțumite de mediul în care trăiesc, în principal din cauza lipsei de siguranță publică. Alte probleme au fost izolarea blocurilor de apartamente și utilizarea adecvată a spațiilor publice, a parcurilor și a locurilor de joacă. 

În cartierul Őrkő, numărul mare de câini vagabonzi, vandalismul și gunoiul au fost evidențiate ca fiind cauze ale nemulțumirii. În Câmpul Frumos, rezidenții au menţionat lipsa străzilor asfaltate, a unui transport public mai accesibil, a asistenței medicale, a educației extrașcolare și a altor facilități publice. 

Locuitorii din cartierul Ciucului cred că cartierul lor nu se va schimba în bine în viitor, în timp ce locuitorii din cartierele Őrkő și Câmpul Frumos sunt mai optimiști în ceea ce privește gradul de îmbunătățire a mediului lor. 

În toate cazurile, soluția constă parțial în investiții în infrastructură, pe care municipalitatea le-a realizat deja în ultimii ani, folosind fonduri proprii și fonduri europene, și va continua să facă acest lucru și în viitor. De asemenea, este necesar să se introducă servicii care să ajute membrii comunității să ducă o viață mai decentă.

„Este în interesul nostru comun să punem ordine în aceste cartiere și să rezolvăm problemele”, a declarat primarul Antal Árpád, subliniind că studiul este cu siguranță util pentru a gândi politici publice, deoarece lucrurile merg în direcția bună, iar acolo unde nu merg, trebuie să analizăm domeniile în care trebuie făcute schimbări și cum pot fi găsite soluții. 

Grupul de Acțiune Locală Sepsi se pregătește să elaboreze un al doilea Plan de Dezvoltare, astfel încât lucrările începute în aceste zone ale orașului să poată fi continuate în perioada 2024-2029, prin acordarea unei alte finanțări de 5,6 milioane de euro.

„A fi antrenor este o vocație”
22.02.2024

Interviu cu antrenoarea de baschet Bordás Noémi-Agota din cadrul programului „Iniţiere în sport”

Facilităţi pentru înfrumuseţarea zonelor verzi din jurul blocurilor
19.02.2024

Puteţi solicita de la Primăria Sfântu Gheorghe bunuri în valoare de până la 3.000 de lei, 80% din costuri fiind acoperite de municipalitate

Locuitorii din Sfântu Gheorghe sunt rugați să sesizeze cazurile de vandalism la Poliția Locală
19.02.2024

Poliția Locală Sfântu Gheorghe primește rar sesizări din partea populației referitor la cazurile de vandalism, astfel încât cu greu poate lua măsuri față de cei care deteriorează punctele de colectare a deșeurilor, spre exemplu.

Zilele Sfântu Gheorghe – o sărbătoare a tuturor
14.02.2024

Cu un târg al meşteşugarilor și un oraș al copiilor, baza tinerilor și un festival de muzică stradală, o varietate bogată de mâncare și gastronomie stradală, concerte, o tombolă și focuri de artificii și aproximativ 150 de evenimente, organizatorii se pregătesc pentru cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe, care va avea loc între 23 și 28 aprilie.

Covor asfaltic nou pe strada Nicolae Iorga
13.02.2024

Lucrăm constant la modernizarea rețelei de drumuri și trotuare din Sfântu Gheorghe