ro
 
Vineri, 29. Martie 2024.

Au început înscrierile pentru Com’ON Sepsi 2021: Orașul suntem noi, contribuie și tu!

10.08.2021

Asociația Culturală și de Tineret Prospero, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Sfântu Gheorghe lansează a treia ediție a programului participativ de tineret Com’ON Sfântu Gheorghe. Cele două ediții de până acum au stimulat orașul să lanseze peste cincizeci de inițiative, mobilizând peste o mie de tineri voluntari. Participanții interesați își pot înscrie ideile la votul publicului până la data de 31 august pe pagina www.comonsepsi.ro.

Scopul Com’ON Sepsi este ca tinerii de 14-35 ani, care locuiesc, învață sau lucrează la Sfântu Gheorghe să inițieze activități culturale, sociale etc., iar inițiativele lor vor primi o finanțare. Procesul este bazat pe principiile bugetării participative, care își propune implicarea cetățenilor într-un proces democratic de deliberare și decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a unei părți a bugetului public.

A treia ediție va susține 32 de inițiative în valoare de până la 2600 de lei, din care 6 premii alocate pentru două categorii speciale, trei pentru inițiative propuse de echipe formate din tineri sub 18 ani și trei pentru ideile echipelor dezavantajate. Dacă nevoile proiectului depășesc limita bugetară, diferența trebuie acoperită de echipele din alte surse.

Inițiativele pot fi propuse de grupuri informale de cel puțin 3 membri, organizatorii adresându-se în primul rând tinerilor care nu fac parte din organizații formale de tineret.

„Cu programul Com’ON Sepsi, vrem să ajungem la tinerii care doresc să pună în aplicare ideile lor acasă, dar au simțit că le lipsește ceva pentru ca acestea să devină realitate. Vrem să le oferim un impuls final, astfel încât să nu vorbim doar despre a lucra împreună, ci să creăm colaborări adevărate.” – a declarat András Árpád Antal, primarul Municipiului Sfântu Gheorghe, exprimându-și încrederea că această generație poate deveni parte integrantă a comunității și participant activ la dezvoltarea orașului prin aceste inițiative.

Ediția din 2021 propune următoarele teme

Comunitate: Inițiative care aduc experiențe noi în viețile locuitorilor din Sfântu Gheorghe, le transformă în membri activi ai comunității și oferă oportunități pentru discuții constructive și schimb de idei între oameni

Mediu de viață: Aducerea în prim plan a spațiului urban și a mediului natural prin activități și inițiative de sensibilizare care promovează gândirea ecologică și activitățile specifice acestui mod de viață.

Cunoștințe: Inițiative care contribuie la dobândirea de cunoștințe, experiență și transferul de expertiză între persoane și grupuri.

Creație: Inițiative prin care membri comunității creează ceva nou, fie că este un eveniment, un produs sau o soluție inovativă în domeniul artei sau în orice alt domeniu.

Stil de viață: Inițiative de inspirație care modelează viața de zi cu zi a locuitorilor orașului și motivează membri comunității să ducă un stil de viață sănătos în sens fizic, mental și spiritual.

Proiectele vor asigura accesul liber fără a impune condiții financiare (contribuție, bilet), iar solicitanții trebuie să aibă în vedere măsurile de siguranță impuse de autorități încă din faza planificării.

Inițiativele pot fi înscrise până pe 31 august 2021 pe platforma www.comonsepsi.ro. Votul public va avea loc, potrivit calendarului estimativ, între 3 și 19 septembrie, iar inițiativele câștigătoare vor fi implementate între 20 septembrie și 30 noiembrie.

Com’ON Sfântu Gheorghe se realizează cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Sfântu Gheorghe, Banca Comercială Română (BCR) și este organizat de Asociația Culturală și de Tineret Prospero în parteneriat cu Grupul PONT.

Trupe locale la Zilele Sfântu Gheorghe
27.03.2024

Organizatorii Zilelor Sfântu Gheorghe au susținut miercuri, la Centrul Cultural Babel, o conferință de presă despre trupele locale care vor concerta pe Scena Principală a evenimentului din acest an, dar și despre festivalul de muzică stradală.

Actualități livrești importante la cea de-a III-a ediție a SepsiBook
22.03.2024

Au fost anunțați primii invitați confirmați: Gabriela Adameșteanu, Marius Chivu, Adina Rosetti, Ada Milea și Bobo Burlăcianu sunt doar câțiva dintre autorii și artiștii prezenți la Arena Sepsi în perioada 23 – 26 mai.

„Ne place acest program”
22.03.2024

Interviu cu Kolumbán Anett, antrenoare de handbal în cadrul programului „Iniţiere în sport”

Primăria Sfântu Gheorghe stinge din nou luminile în Ora Pământului
20.03.2024

Sâmbătă, 23 martie, între orele 20:30-21:30, iluminatul public va fi stins în Piaţa Centrală şi la sediul Primăriei

Zilele Sfântu Gheorghe: One man aproape show cu Pavel Bartoș
20.03.2024

Un spectacol după un scenariu scris de Pavel Bartoș, care cuprinde în mare parte elemente autobiografice, tratate cu umor, poate prea mult umor, în care autoironia și sinceritatea sunt la ele acasă.