ro
 
Sâmbătă, 27. Aprilie 2024.

Au început înscrierile în noul program Rabla Local

01.08.2023

Programul a pornit de la Sfântu Gheorghe, unde prin „Dăm valoarea rablei tale” au fost casate aproape 1.200 de autoturisme vechi

Ministerul Mediului a anunţat că noul program Rabla Local 2023 a început pe 31 iulie, înscrierile fiind deschise iniţial până pe 31 august, dar prelungite apoi până pe 29 septembrie 2023. Rabla Local este programul prin care proprietarii de autoturisme pot casa maşini mai vechi de 15 ani, fără obligaţia de a cumpăra una nouă, primind la schimb suma de 3.000 lei.

Singura condiţie este că, timp de 3 ani de la obţinerea banilor, beneficiarul programului nu va putea cumpăra o maşină cu o normă de poluare mai mică de Euro 5, în acest caz trebuind să returneze suma primită în cadrul Rabla Local.

Programul Rabla Local derulat de Ministerul Mediului a luat naştere luând ca exemplu programul „Dăm valoarea rablei tale” iniţiat de Primăria Sfântu Gheorghe. Din 2021 de când a fost implementat, în cadrul acestui program a fost aprobată casarea a 1.189  de autoturisme vechi, ceea ce înseamnă tot atâtea locuri de parcare eliberate.

Statistici interesante din programul „Dăm valoarea rablei tale”:

  • Cea mai veche maşină casată a fost fabricată în 1972, acum mai bine de 50 de ani.
  • Cea mai nouă maşină casată a fost fabricată în 2010.
  • Au fost depuse cereri de casare pentru 12 maşini fabricate în anii ’70, 52 din anii ’80, 409 din anii ’90 şi alte 698 din anii 2000.

În acest moment în Sfântu Gheorghe sunt înmatriculate 22.481 de autoturisme, aproape dublu faţă de acum 20 de ani. Cu toate acestea, tendinţa de creştere este una încetinită în ultimii 2-3 ani şi datorită programului „Dăm valoarea rablei tale” care a scos din circulaţie foarte multe maşini vechi.

În cadrul programului naţional, Primăria Sfântu Gheorghe a solicitat finanțare nerambursabilă în valoare de 1.200.000 lei pentru 500 de autovehicule uzate. Restul de 300.000 de lei a fost deja alocat de Consiliul Local Sfântu Gheorghe, reprezentând cota parte de 20%. În toată ţara sunt deja peste 500 de primării înscrise în program.

Înscrierea în noul program se face pe site-ul AFM

Persoanele care doresc să participe la programul Rabla Local trebui mai întâi să se înscrie pe site-ul Administraţiei pentru Fondul de Mediu (AFM) urmând paşii de mai jos. Abia după ce a fost publicată pe site-ul Primăriei Sfântu Gheorghe lista cererilor acceptate, participanţii trebuie să depună documentele necesare la Registratura Primăriei. Participanţii vor fi anunţaţi şi personal (telefonic sau prin e-mail) despre acceptarea în cadrul programului. 

  1. Conturile de utilizator trebuie create anterior înscrierii în aplicație. Dacă există un cont deja creat, acesta este valabil doar dacă a fost utilizat în cadrul unui program destinat persoanelor fizice (de ex. programul „Casa Verde fotovoltaice 2023”). Astfel, dacă adresa de e-mail utilizată pentru crearea contului a fost folosită pentru depunerea unui dosar în calitate de persoană juridică, aceasta nu poate fi folosită. În cadrul unui cont pot fi realizate înscrieri aferente unui singur CNP.
  2. Persoana fizică se poate înscrie o singură dată în aplicație.
  3. Persoana fizică trebuie să domicilieze pe raza teritorială a primăriei unde se află în evidențele fiscale autovehicului uzat pentru care solicită finanțare.
  4. Persoana fizică se va înscrie în aplicație doar în cazul în care primăria în raza căreia domiciliază se regăsește în lista prevăzută în aplicația informatică și pe site AFM.

Persoana fizică își creează contul prin accesarea căsuței verzi, la link https://afm.ro/casare_auto_uzate.php.

Este considerat eligibil autovehiculul care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

  1. a) este înregistrat în evidențele fiscale ale Primăriei Sfântu Gheorghe;
  2. b) la data participării în Program are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;
  3. c) are norma de poluare Euro 3 și/sau inferioară;
  4. d) conține componentele esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).

Persoanele fizice care se înscriu în program trebuie să respecte mai multe condiţii:

1) Să aibă domiciliul sau reședința în mun. Sfântu Gheorghe;

2) Să deţină un autovehicul uzat, cu o vechime mai mare sau egală cu 15 ani şi cu o normă de poluare Euro 3 sau mai mică;

3) Maşina trebuie să fie înmatriculată pe numele solicitantului de cel puţin 5 ani;

4) Să nu aibă restanţe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul local şi cel de stat;

5) Să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului; să nu folosească aceeaşi maşină pentru a obţine alte finanţări din alte programe.

6) Depunerea dosarelor se face la Primăria Sfântu Gheorghe în termen de 30 de zile de la publicarea listei cu cererile aprobate. Dosarele vor conține: acordul – cerere tip, act de identitate, act de proprietate a autovehiculului (cartea de identitate și certificat de înmatriculare), act de partaj sau certificat de moștenitor (dacă este cazul), certificat de atestare fiscală emis de ANAF, extras de cont din care să rezulte codul IBAN.

Procedura completă de implementare a programului poate fi găsită AICI.

Reducem amprenta ecologică a Zilelor Sfântu Gheorghe: se folosesc doar pahare reutilizabile
25.04.2024

În încercarea de a reduce cât mai mult cantitatea de deșeuri generate în timpul evenimentului, organizatorii vor pune la dispoziția cumpărătorilor și comercianților, începând cu ediția din acest an a Zilelor Orașului, doar pahare reutilizabile.

Atenţie! Arderea vegetaţiei uscate este interzisă prin lege!
24.04.2024

Primăria Mun. Sfântu Gheorghe îi informează pe locuitori, atât persoane fizice cât și agenți economici, despre faptul că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege.

Noul Skatepark din Sfântu Gheorghe se deschide pentru public pe 1 mai
22.04.2024

În prima zi accesul este gratuit de la ora 11:00, iar din 2 mai programul este zilnic între orele 9:00-22:00

Restricţii de circulaţie cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe
19.04.2024

Traseele autobuzelor care trec prin zona închisă vor fi modificate temporar, iar stațiile de la Casa cu Arcade – Parcul Elisabeta vor fi mutate în dreptul Tribunalului.

Va fi construit un nou cartier în locul fostei ferme de pui din Sfântu Gheorghe
16.04.2024

Un campus pentru învăţământul dual şi 96 de locuinţe vor fi construite din fonduri europene câştigate de Primărie