ro
 
Miercuri, 17. Aprilie 2024.

„A fi antrenor este o vocație”

22.02.2024

Interviu cu antrenoarea de baschet Bordás Noémi-Agota din cadrul programului „Iniţiere în sport”.

Programul de inițiere în sport oferă tuturor elevilor din grupele mari și clasele primare din Sfântu Gheorghe posibilitatea de a face mișcare o dată pe săptămână la Arena Sepsi și la piscina orașului. Datorită programului nostru, derulat în parteneriat cu Asociația Sportivă Pinguinii Regali, copiii din clasele primare învață bazele diferite jocuri cu mingea, patinaj și înot. În cea de-a șasea parte a seriei noastre de interviuri, am stat de vorbă cu antrenoarea de baschet Bordás Noémi-Agota.  

– Spune-ne câteva cuvinte despre tine.

– Sunt Bordás Noémi-Ágota,  de 9 ani lucrez ca antrenor de baschet la Clubul Sportiv Școlar din Sfântu Gheorghe, înainte de asta am lucrat la un club privat și am antrenat în Austria. De trei ani lucrez în cadrul programului „Iniţiere în sport”. Având în vedere că după-amiaza avem antrenamentele de la CSŞ, iar acest proiect se desfășoară dimineața, ele se completează reciproc.

– Spune-ne un pic despre cum se organizează o sesiune de antrenament cu cei mici.

– Am tendința de a lucra cu grupele de vârstă mai mari, încercând să introduc elevii din clasele I, a II-a și a III-a în lumea baschetului, astfel încât aceștia să învețe elementele de bază. Începem cu o poziție de bază, continuăm cu diferite tipuri și exerciții de alergare, apoi cu tehnici de pase și aruncări. Copiii progresează astfel încât îi putem împărți în două echipe și să joace unii împotriva celorlalţi.

– Care sunt experiențele tale cu acest program?

– Copiii trebuie să se miște cât mai mult posibil. Mă întâlnesc cu aproape aceleași clase în fiecare săptămână, întrebându-i cine merge la sport, cine ce face în timpul liber. În unele zile îi întreb cine are o minge, cine joacă cu părinții sau frații în weekend? Se poate observa cu adevărat dacă copiii sunt implicați în alte activități în afară de școală, iar contrariul este de asemenea vizibil. Acest program este o oportunitate pentru oricine, indiferent de situația financiară a părinților sau de cât de mult se pot integra în viața de zi cu zi, de a-și duce copiii la sală. În calitate de antrenor de baschet, este o mare oportunitate pentru mine de a alege cei mai talentați copii. La CSŞ am o echipă sub 11 ani, antrenez băieți de 9 și 10 ani, dintre care mulți au ajuns să joace baschet datorită programului de iniţiere în sport. Le oferim șansa de a cunoaște un sport și apoi poate să-l joace câteva ore pe săptămână sau să facă parte dintr-o comunitate. Cred că este o inițiativă excelentă. De asemenea, merg la piscină cu elevii din clasa a patra, dintre care mulți știu deja să înoate, dar sunt și copii cu care introducem această cultură. 

– Ai observat vreun progres de când a început programul?

– Aceasta este o generație care stă din ce în ce mai mult în fața ecranelor. Sunt atât de multe activități în care ei stau, așa că este important ca ei să facă parte din acest program. Ei vin la Arena Sepsi, la patinoarul artificial sau la piscină, fac sport timp de 50 de minute, dar învață și cum să aducă echipamentul pentru a face sport, cum să se comporte într-o sală de sport, cum să alerge corect, să cunoască liniile diferitelor piste. Pe cei cu care am lucrat în ultimii trei ani, îi văd conducând mai bine mingea, fiind mai atenți, comunicând mai bine, sprijinindu-se reciproc. Dacă cineva cade, îl ajută să se ridice, îi aplaudă pe cei care câștigă. Noi, instructorii, nu numai că îi învățăm pe copii despre acest sport, dar ne străduim și să le insuflăm spiritul sportiv, ajutându-i să accepte atunci când pierd. Acestea sunt extrem de importante în dezvoltarea lor. Fiecare copil este diferit, sunt unii care sunt foarte activi, care țopăie, dar sunt mulți care se tem să atingă o minge, să-i atingă pe alții. Ne concentrăm pe elementele de bază: rostogolirea mingii, manevrarea mingii înainte și înapoi, exerciții de echilibru, coordonare. Putem vedea cu siguranță că s-au îmbunătățit foarte mult, nu doar din punct de vedere fizic, ci și al abilităților. Sunt capabili să facă diferența între pase, pot arunca corect mingea, au mai multă încredere în ei înșiși, pentru că sunt buni la ceva.

– Ce-ţi place cel mai mult la meseria ta?

– Cred că a fi antrenor este o vocație, nu mă gândesc la asta ca și cum aș veni la serviciu. Este important pentru mine să pot modela viețile copiilor. Noi, ca antrenori, suntem și modele de urmat, pentru că într-un fel cultivăm talente. Trebuie să le oferim instrumentele necesare pentru a-și atinge obiectivele. În cadrul programului de iniţiere în sport, încercăm să oferim o bază bună, copiii încearcă mai multe sporturi, se familiarizează cu anumite concepte. Este important ca ei să lupte pentru minge și pentru coechipierii lor. Este esențial să îi învățăm că, chiar dacă cazi, ești lovit, pierzi meciuri, nu poți renunța. Pașii mărunți sunt cei care te vor face să ajungi în punctul în care vei fi un învingător într-o zi. Există povești de succes în bazin, progrese foarte impresionante. În baschet, nu pot produce un campion în doi ani, pot doar să văd cine este talentat, dar în bazin, într-un an am învățat să înoate copii care se temeau de apă înainte.

De ce se instalează parapeţi de-a lungul noii piste de biciclete de pe digul râului Olt? Vor exista treceri de pietoni pe pista de biciclete?
15.04.2024

Continuă construcția celor șapte kilometri de pistă de biciclete asfaltată de-a lungul digului râului Olt, începută anul trecut

Doar pahare ecologice reutilizabile la Zilele Sfântu Gheorghe
08.04.2024

Primăria Sfântu Gheorghe va folosi aceste pahare la toate evenimentele publice de acum înainte.

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a prelungit termenul pentru nominalizările Pro Urbe
02.04.2024

De asemenea, s-a decis ca în acest an, în mod excepţional, să fie acordate patru distincţii

Trupe locale la Zilele Sfântu Gheorghe
27.03.2024

Organizatorii Zilelor Sfântu Gheorghe au susținut miercuri, la Centrul Cultural Babel, o conferință de presă despre trupele locale care vor concerta pe Scena Principală a evenimentului din acest an, dar și despre festivalul de muzică stradală.

Actualități livrești importante la cea de-a III-a ediție a SepsiBook
22.03.2024

Au fost anunțați primii invitați confirmați: Gabriela Adameșteanu, Marius Chivu, Adina Rosetti, Ada Milea și Bobo Burlăcianu sunt doar câțiva dintre autorii și artiștii prezenți la Arena Sepsi în perioada 23 – 26 mai.