ro
 
Miercuri, 23. Octombrie 2024.

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe

18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat. Organizatorii doresc ca în acest an festivalul să fie și mai accesibil publicului larg, astfel pe parcursul celor patru zile vor avea loc o serie de programe în care se poate implica oricine dorește.

În cadrul festivalului iubitorii genului sunt așteptați la concerte simfonice și camerale, la recitaluri și la workshop-uri cu teme variate și interesante. Locațiile alese pentru festival sunt și anul acesta reprezentative: Parcul Elisabeta, Biserica romano-catolică Krisztus Király, Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA și Sala „Bartók Béla” a Muzeului Național Secuiesc.

„Aproape 2000 de spectatori au participat anul trecut la prima ediție a SepsiClassic. Festivalul a avut un mare succes, semnalând că la Sfântu Gheorghe este loc pentru un festival de muzică clasică. Ca în cazul oricărui eveniment, la SepsiClassic ne străduim să ajungem prin programe la cât mai multe generații, la diferitele comunități. În acest sens, pe lângă concertele artiștilor renumiți invitați, organizăm pe parcursul zilelor festivalului activități interactive, în care se pot implica locuitorii orașului” – a subliniat viceprimarul Ambrus Fruzsina.

„Așa cum spunem și în moto-ul SepsiClassic, obiectivul nostru primordial este acela de a aduce tot mai aproape de public muzica clasică, atât renumitele compoziții ale ei cât și cele contemporane. Și, ținând cont de acest obiectiv, ne străduim ca în fiecare an să alcătuim un program variat, cu artiști de seamă, invitați din țară și de peste hotare. Anul acesta avem inclus în program – pe lângă îndrăgitele concerte – prelegeri pe teme ale istoriei muzicii și ateliere muzicale la care poate participa oricine dorește” – a declarat Lőfi Gellért, consultantul de specialitate a festivalului.

Concertul de deschidere a SepsiClassic din data de 4 iulie oferă o experiență muzicală aparte, pentru că se întâlnesc și se contemplă în armonie trei lumi diferite: instrumentele de suflat prin Production5 Brass Quintet, interpretarea la orgă a artistului Dóbisz Áron și vocea inconfundabilă a sopranei Sebestyén-Lázár Enikő.

SepsiClassic are încă o misiune foarte importantă, aceea de promovare a tinerelor talente locale. La primul concert va urca pe scenă clarinetistul Nikula Dávid, elev în clasa a 8-a la Liceului de Arte „Plugor Sándor”.

În cea de-a doua zi a festivalului concertele vor începe în Parcul Elisabeta. În cadrul programului intitulat Melodii pe promenadă Sepsi Art Quartet va susține de la ora 15:00 un concert în atmosfera verii. Muzicienii din Sf. Gheorghe se pregătesc cu piese ale lui Mozart și Haydn, dar și cu muzică de dans de la începutul secolului XX.

Al doilea concert al zilei de vineri va fi găzduit de Muzeul Național Secuiesc, și va începe la ora 17:30. Invitații sunt Trio all’ Ungherese, un ansamblu constituit recent de trei artiști foarte talentați, absolvenți ai Academiei de Muzică „Liszt Ferenc”.

De la ora 18:30 în Sala „Barók Béla” va avea loc un concert la pian cu Magyar Valentin, un tânăr muzician care a obținut deja numeroase premii prestigioase la concursuri naționale și internaționale. El va concerta pentru prima dată la Sf. Gheorghe, interpretând compoziții ale renumiților compozitori Liszt, Schubert și Beethoven. Concertul va avea loc cu susținerea Institutului Liszt din Sfântu Gheorghe.

Ziua de vineri se va încheia cu concertul la orgă al artistului Tabajdi Ádám în Biserica Krisztus Király de la ora 20. Tânărul artist apreciat pe plan internațional „va sufla viață” în toate cele 3.700 de tuburi sonore ale bisericii.

Sâmbătă, 6 iulie, de la ora 18:00 pianistul Királyhalmi Gusztáv de doar 19 ani va concerta în Muzeul Național Secuiesc. În deschidere va cânta la flaut Sebestyén-Lázár Kata, elevă a Liceului de Arte „Plugor Sándor” din Sf. Gheorghe. Seara, de la ora 20:00 vom avea ca invitat Corul Orașului Veszprém, renumitul ansamblu al localității înfrățite cu Sfântu Gheorghe. Cu un repertoriu bogat care cuprinde oratorii, piese corale acapella din toate genurile, transcrieri de folclor sau piese contemporane, ansamblul coral a cucerit publicul de pretutindeni.

În ultima zi a festivalului, pe 7 iulie, ansamblul 4cord quartet va începe șirul concertelor. Pe ei îi vom putea auzi și vedea în cadrul programului Melodii pe promenadă, pa malul lacului din Parcul Elisabeta, de la ora 14:00. Tot duminică vor susține câte un recital baritonul Sándor Csaba și soprana Mădălina Bourceanu, în Sala Bartók Béla din muzeu, de la ora 18:15. Tot în muzeu va cânta la vioară şi artista din Brașov Magdalena Suciu.

Concertul final va avea loc în Biserica Krisztus Király, de la ora 20:00: Orchestra Filarmonica Pannon din Pécs, Ungaria ne va oferi cu siguranță momente de neuitat. Cu istoria ei bogată și lungă de mai bine de două secole, Orchestra Filarmonică Pannon este oarecum predestinată să fie ansamblul cel mai cunoscut și recunoscut al Ungariei.


Programe comunitare la SepsiClassic

Festivalul oferă publicului și mai multe programe interactive, programe comunitare, deschise desigur pentru oricine dorește să participe. Despre acestea a dezvăluit detalii coordonatorul festivalului, Ványolós-Albert Sarolta.

În cele 4 zile ale festivalului se va desfășura un atelier de ritmuri indiene cu artistul Magyar Kornél; violonistul Artur Kaganovszkiy se întoarce la Sf. Gheorghe, de data aceasta nu cu un concert, ci ca să-și arate măiestria în confecționarea instrumentelor, el fiind și un talentat și pasionat lutier. Va ține vineri, 5 iulie în Spațiul expozițional MAGMA o demonstrație foarte interesantă, care merită văzută.
Nu vor lipsi nici prelegerile de istoria muzicii: renumitul muzicolog Bősze Ádám va ține joi și sâmbătă două incursiuni în istoria muzicii foarte interesante, cu titlul Bestii muzicale.

O noutate a SepsiCalssic va fi atelierul coral denumit VocalPlatz, care se va ține în aer liber, în fața #SEPSI din centrul orașului, joi, vineri și sâmbătă de la ora 16:00.

„VocalPlatz va oferi posibilitatea celor interesați, chiar și trecătorilor să se alăture unei repetiții corale, să se bucure de experiența cântatului în cor. La Sf. Gheorghe există mai mult de 30 de coruri, 15 pentru adulți și în jur de 16 pentru copii. Dacă am compara numărul locuitorilor orașului cu numărul corurilor existente, am obține un loc pe podium la nivel naţional” – a subliniat Lőfi Gellért, inițiatorul programului.

Ca încheiere a programelor interactive, participanții atelierelor vor susține o audiție în fața publicului, duminică, de la ora 16:00, în curtea Muzeului Național Secuiesc.

Scopul declarat al festivalului este de a aduce mai aproape de public lumea muzicii clasice prin reprezentațiile tinerelor talente locale și prin cele ale invitaților din străinătate; ca programul să reflecte și să satisfacă cerințele publicului meloman.

Programul complet al festivalului, respectiv informații despre bilete vor fi disponibile în curând pe paginile de Facebook și Instagram ale SepsiClassic și pe site-ul www.sepsiclassic.ro.

Organizatori: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Casa de Cultură „Kónya Ádám”.

Atmosferă plină de viață și săli pline la cel de-al 10-lea festival pulzArt
16.10.2024

Cei care au vizitat Sfântu Gheorghe săptămâna trecută au descoperit un adevărat centru cultural vibrant, întrucât orașul a găzduit simultan a 10-a ediție a festivalului de arte contemporane pulzArt, Design Week și Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc.

Versiunea 10 a festivalului pulzArt are loc în perioada 11-13 octombrie
07.10.2024

Festivalul de Arte Contemporane pulzArt, ajuns la ediția a 10-a, va avea loc la Sfântu Gheorghe în perioada 11-13 octombrie. Având o temă nouă în fiecare an, în această ediție evenimentul va lua pulsul întâlnirii dintre soluțiile atemporale, low-tech și lumea high-tech a secolului XXI prin teatru, literatură, muzică și experiențe comunitare. Ediția din acest an cuprinde un program de spectacole și lucrări realizate de artiști din Spania, Franța, Polonia, Ungaria și România.

Program prelungit la Finanţele Locale pentru plata impozitelor şi taxelor locale
24.09.2024

Impozitele și taxele locale pentru semestrul II al anului fiscal 2024 pot fi achitate fără majorări de întârziere până la 30 septembrie 2024.

Zilele Sportive Sfântu Gheorghe, ediția a 16-a, în cifre
24.09.2024

Datorită programului bogat și a vremii bune, cea de-a 16-a ediție a Zilelor Sportive Sfântu Gheorghe s-a bucurat de un mare succes.

Eva FilmMakers Festival 2024: noutăți în programul celei de-a IV-a ediții
19.09.2024

Eva FilmMakers Festival revine în acest an, între 20 și 27 septembrie, cu o ediție dedicată exclusiv filmelor regizate de femei, aducând în prim-plan creațiile cinematografice realizate de regizoare din România și Ungaria.