ro
 
Miercuri, 14. May 2025.

KÓS 140 - Atelierul lui Károly Kós

15.05.2025 15:00 - 01.09.2025 00:00

Activitatea arhitecturală a lui Károly Kós (1883–1977) s-a întins pe aproape întreaga perioadă a secolului XX și a însoțit marile schimbări istorice care au marcat acest secol. La începutul carierei sale, înainte de Primul Război Mondial, ca lider al grupului „Tinerii”, a realizat mai multe capodopere ale arhitecturii maghiare în plină ascensiune la acea vreme (pavilioanele Grădinii Zoologice și Botanice din Budapesta, biserica romano-catolică din Zebegény, Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe). Mai târziu, și-a construit o casă pentru el și familia sa la Stana, în regiunea Călata din Transilvania. Casa, cunoscută sub numele de Cetatea Ciorii, a devenit astăzi un adevărat loc de pelerinaj.

Lucrările realizate în timpul Primului Război Mondial (planurile pentru decorurile ceremoniei de încoronare a lui Carol al IV-lea și proiectul pentru castelul de vânătoare al arhiducelui József) și studiile sale în Turcia au fost urmate de o perioadă de activitate politică în Transilvania. Din 1925, s-a dedicat refacerii comunității maghiare, iar activitatea sa a inclus proiecte arhitecturale, articole publicistice, protecția patrimoniului și activități didactice. Perioada interbelică a fost marcată de activitatea sa intensă la Sfântu Gheorghe, unde, în colaborare cu comunitatea Muzeului Național Secuiesc, pe care l-a proiectat și care a fost construit în 1912, a participat la numeroase proiecte arhitecturale, etnografice și comunitare. În acest oraș au fost realizate majoritatea clădirilor publice și locuințelor urbane ale lui Kós.

În paralel cu proiectarea propriei sale case, în scrierile și planurile sale se conturează figura țăranului gospodar, care cultivă peisajul din Călata în toate sensurile posibile – și, atunci când este necesar, folosește orice mijloc pentru a-l proteja. Kós a definit conceptul de peisaj cultural al Călatei și al Transilvaniei și și-a pus talentul și cunoștințele în slujba acestuia. La comanda țăranilor, a locuitorilor micilor orașe, dar și a Bisericii Reformate, a proiectat numeroase clădiri, iar activitatea sa a avut un impact semnificativ asupra vieții mai multor generații. Deși a rămas în afara curentelor și modelor arhitecturale care au adus succese răsunătoare, opera sa rămâne extrem de coerentă și un model demn de urmat.

Expoziția prezintă primele capodopere ale tânărului arhitect, prin intermediul planurilor originale, fotografiilor de arhivă, reprezentărilor contemporane și documentelor. Prin publicațiile din acea perioadă și scrierile sale, sunt evocate viziuni și realizări legate de mai multe genuri, care au avut o strânsă legătură cu organizarea comunității, toate născute în casa sa din Stana, cunoscută sub numele de Cetatea Ciorii.

Opera sa deosebit de vastă demonstrează că, în viziunea lui Károly Kós, relația dintre peisaj și așezare reflectă, de fapt, legătura profundă dintre natură și om. Activitatea sa din primele decenii ale secolului XX poate fi considerată o exprimare artistică a ultimei manifestări semnificative a mișcării Arts and Crafts, care astăzi ne amintește că natura și omul nu trăiesc în lumi separate: omul este o parte integrantă a universului și își poate păstra propriul său univers doar prin respectul față de natură.

Curatorul expoziției este Anthony Gall, arhitect premiat cu Premiul Ybl, profesor universitar și decan al Facultății de Arhitectură „Ybl Miklós” de la Universitatea Óbuda. Curator asociat: Magdolna Simon.

Expoziția de la Muzeul Național Secuiesc se bazează pe expoziția de succes cu același titlu, organizată în 2024 la Műcsarnok, în Budapesta.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 16 mai – 1 septembrie 2025.