ro
 
Duminică, 28. Aprilie 2024.

Zilele Sfântu Gheorghe – o sărbătoare a tuturor

14.02.2024

Ediţia 31 a celui mai mare eveniment al oraşului va avea loc în perioada 23-28 aprilie

Cu un târg al meşteşugarilor și un oraș al copiilor, baza tinerilor și un festival de muzică stradală, o varietate bogată de mâncare și gastronomie stradală, concerte, o tombolă și focuri de artificii și aproximativ 150 de evenimente, organizatorii se pregătesc pentru cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe, care va avea loc între 23 și 28 aprilie.

În acest an, evenimentul de șase zile va fi precedat de „ziua zero”, astfel încât evenimentele se vor desfășura de luni până duminică, au anunțat organizatorii miercuri, într-o conferinţă de presă la Isabella Boutique Hotel. La aceasta au participat primarul Antal Árpád, viceprimarul Vargha Fruzsina, coordonatorul programelor de la Zilele Sfântu Gheorghe, Knop Ildikó, dar și purtătorul de cuvânt al evenimentului, Erdély András.

Primarul a declarat că, în comparație cu „haosul din București”, unde este imposibil de știut când vor avea loc alegerile, de exemplu, la noi „viața este previzibilă” și se poate ști că va exista cu siguranță o sărbătoare a orașului în jurul Zilei Sfântului Gheorghe. 

„Cred că şi în acest an, la fel ca până acum, va fi cea mai importantă sărbătoare a comunităţii noastre. Săptămâna întâlnirilor, în care oamenii din acest oraş, cei care au plecat din oraş, sau cei cărora la place acest oraş vin să se întâlnească cu prietenii şi să se simtă bine”, a declarat Antal Árpád.

Vargha Fruzsina a precizat că a fost adăugată o „zi zero” înaintea concertului festiv de marți, 23 aprilie, pentru ca evenimentele din săptămâna culturală să nu fie aglomerate.

Viceprimarul a explicat că curtea tinerilor, The Base, va fi găzduită și în acest an de curtea fostei fabrici de ţigarete. 

„Oferim şi în acest an locuri în program pentru trupe și DJ locali, care se pot înscrie între 19 februarie și 18 martie. De asemenea, dorim să ne extindem echipa de organizatori, care sunt bineveniți să ni se alăture între 16 februarie și 1 martie”, a declarat Vargha Fruzsina.  

La rândul ei, Knop Ildikó a confirmat că nu vor exista schimbări în structura testată anii trecuţi, astfel că săptămâna culturală și weekendul festivalului vor rămâne, iar în cadrul festivalului vor fi organizate, așa cum este tradițional, un târg al meşteşugarilor și un oraș al copiilor, festival de street food și de muzică stradală. Baza tinerilor va rămâne și în acest an în curtea fostei fabrici de ţigarete, Scena Comunităţii va fi amenajată în Parcul Memorial ’56, iar Grădina Muzeului se va redeschide în curtea Muzeului Național Secuiesc, recent renovat.

„Cred că iubitorii de muzică bună vor fi încântați că, după o pauză de 4 ani, va exista din nou o grădină a muzeului. Târgul meşteşugarilor se va muta din centrul orașului pe strada Kós Károly, de la colțul străzii Kriza János spre Simeria veche, la fosta fabrică de ţigarete”, a declarat coordonatorul de programe, adăugând că se încearcă ca festivalul să fie din ce în ce mai ecologic, astfel că la târg vor fi folosite doar pahare reutilizabile.

Knop Ildikó a anunțat şi doi artiști de pe Scena Principală.

Sâmbătă, 27 aprilie, va concerta Ștefan Relu Mihalache, alias Connect-R. Una dintre cele mai proeminente figuri ale muzicii hip-hop și pop românești de astăzi, a debutat cu trupa R.A.C.L.A. și a continuat cu o carieră solo de succes. Are milioane de urmăritori pe canalele de socializare, iar hitul său cu influențe reggae „Vara nu dorm” are mai bine de 30 de milioane de vizualizări pe YouTube.

Duminică seară, tot pe Scena Principală, va concerta trupa de muzică ușoară Csík zenekar, laureată a premiilor Kossuth și Fonogram, care va interpreta muzică ușoară cu elemente de muzică populară. Trupa, înființată în 1988 în Kecskemét de Csík János, a cântat practic doar muzică folk până în 2005, când a început să reia hituri ale altor artiști și trupe cu instrumentație proprie, atât de mult încât multe dintre acestea au devenit cel puțin la fel de populare ca originalul.

Până în prezent, tot ce s-a anunțat despre săptămâna culturală este că va include un spectacol în premieră al Teatrului „Tamási Áron”, un teatru de păpuși și un spectacol al ansamblului de dansuri Háromszék, dar, desigur, vor exista și programe literare, Fire Flow și ArtBrunch.

Biletele vor fi disponibile la începutul lunii martie.

De asemenea, se fac recrutări pentru echipa de voluntari, tinerii au timp până la 10 martie să se înscrie, dar se aşteaptă şi propuneri de programe pentru Scena Comunităţii, al căror termen limită este 22 martie, iar înscrierile pentru târgul meşteşugarilor sunt deschise până pe 7 aprilie.

Zilele Sfântu Gheorghe sunt organizate și în acest an de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Casa de Cultură „Kónya Ádám” și Fundația Jókainé Laborfalvi Róza.

Mai multe detalii despre programul extins pot fi găsite pe site-ul evenimentului: www.zilelesfantugheorghe.ro, sau pe Facebook și Instagram.

Reducem amprenta ecologică a Zilelor Sfântu Gheorghe: se folosesc doar pahare reutilizabile
25.04.2024

În încercarea de a reduce cât mai mult cantitatea de deșeuri generate în timpul evenimentului, organizatorii vor pune la dispoziția cumpărătorilor și comercianților, începând cu ediția din acest an a Zilelor Orașului, doar pahare reutilizabile.

Atenţie! Arderea vegetaţiei uscate este interzisă prin lege!
24.04.2024

Primăria Mun. Sfântu Gheorghe îi informează pe locuitori, atât persoane fizice cât și agenți economici, despre faptul că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege.

Noul Skatepark din Sfântu Gheorghe se deschide pentru public pe 1 mai
22.04.2024

În prima zi accesul este gratuit de la ora 11:00, iar din 2 mai programul este zilnic între orele 9:00-22:00

Restricţii de circulaţie cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe
19.04.2024

Traseele autobuzelor care trec prin zona închisă vor fi modificate temporar, iar stațiile de la Casa cu Arcade – Parcul Elisabeta vor fi mutate în dreptul Tribunalului.

Va fi construit un nou cartier în locul fostei ferme de pui din Sfântu Gheorghe
16.04.2024

Un campus pentru învăţământul dual şi 96 de locuinţe vor fi construite din fonduri europene câştigate de Primărie