ro
 
Vineri, 19. Aprilie 2024.

Săptămâna culturală de la Zilele Sfântu Gheorghe, ediţia 30

16.03.2023

Un concert vocal-simfonic inedit (în deschidere), un spectacol de circ contemporan de talie mondială, două spectacole de teatru și două de dans, un musical, precum și un stand-up, un workshop și cinci spectacole de teatru de păpuși – așa se poate rezuma în câteva cifre Săptămâna culturală a Zilelor Sfântu Gheorghe din acest an. În cadrul unei conferințe de presă susținută în holul Teatrului „Tamási Áron”, purtătorul de cuvânt al evenimentului, Erdély András, a prezentat evenimentele din Săptămâna culturală împreună cu directorul interimar al Casei de Cultură „Kónya Ádám”, Erdei Anita, directorul Teatrului de Păpuși Cimborák, Péter Orsolya, dar și cu directorul muzical al spectacolului din deschidere „Verdi: Requiem”, Szilágyi Herbert Zsolt.

Erdei Anita a declarat că Săptămâna culturală va fi mai scurtă decât de obicei, dar foarte „intensă”, cu un program plin de culoare și participanți de renume. 

„Sunt convinsă că atât tinerii, cât și vârstnicii, precum și iubitorii de cultură, indiferent de gusturi, vor găsi un program pe placul lor în gama largă de genuri oferite”, a declarat directorul interimar al Casei de Cultură „Kónya Ádám”.

După cum a fost anunțat deja, concertul de deschidere va avea loc la Arena Sepsi, duminică, 23 aprilie, de la ora 19.00: Requiemul lui Giuseppe Verdi va fi interpretat de aproximativ 170 de artiști, sub bagheta dirijorului Werner Gábor, stabilit la Budapesta. Biletele vor fi puse în vânzare vineri, 17 martie, iar un bilet cu preț întreg va costa 60 de lei bilet, iar biletele la preț redus vor costa 30 de lei.

Directorul muzical al spectacolului din deschidere „Verdi: Requiem”, Szilágyi Herbert Zsolt, a declarat că celebrele melodii ale lui Giuseppe Verdi vor fi interpretate de șapte orchestre, șase coruri și patru soliști, în total fiind vorba de aproximativ 170 de artiști. 

„Requiemul este o lucrare monumentală de muzică sacră, dar încă de la început a fost interpretat în principal ca piesă de concert, deoarece depășea cadrul slujbei religioase. Mulți experți sunt de acord că este cea mai frumoasă lucrare vocal-simfonică. Mă bucur în mod deosebit că am reușit să implicăm în acest concert şi elevi de la Liceul de Arte „Plugor Sándor”, care vor putea acum să experimenteze ce înseamnă să cânte într-o orchestră simfonică adevărată”, a declarat directorul muzical al concertului de deschidere. 

Vor concerta corurile Vox Humana, Laudate, Canticorum, Pro Musica și Voces, cărora li se va alătura corul Filarmonicii din Târgu Mureș. Orchestrele vor fi alcătuite din artiști din Sfântu Gheorghe, Miskolc, Târgu Mureș, Cluj, Sibiu și București, precum și elevi ai Liceului de Arte „Plugor Sándor”. Soliști: Anda Pop – soprană (Brașov), Sebestyén-Lázár Enikő – mezzosoprană (Sfântu Gheorghe), Bartos Barna – tenor (Budapesta), Lőfi Gellért – bariton (Sfântu Gheorghe). Dirijor: Werner Gábor din Budapesta. 

Tot în Săptămâna culturală, marți, 25 aprilie, de la ora 19:00, va avea loc spectacolul „Privitor” al Teatrului „Andrei Mureșanu”, în regia Andrea Gavriliu, cu un text co-scris de artiștii teatrului și muzică de Mihai Dobre de la Șuie Paparude. Piesa, cu o abordare modernă și instrumente speciale, ridică o oglindă în fața publicului, oferind o viziune asupra actului artistic atât din punctul de vedere al spectatorului, cât și al actorului.  Biletele pentru acest spectacol sunt puse în vânzare la prețul de 20/10 lei.

Miercuri, 26 aprilie, la Arena Sepsi va fi prezentat unul dintre cele mai speciale momente ale Zilelor Sfântu Gheorghe din acest an, spectacol de circ contemporan „My Land”, prezentat de trupa Recirquel din Budapesta. În regia lui Vági Bence, „My Land” este unul dintre cele mai de succes spectacole culturale maghiare de talie internațională. Arena Sepsi va găzdui spectacolul începând cu ora 20:00. Biletul cu preț întreg costă 90 de lei, iar cel cu preț redus 45 de lei. 

Joi, 27 aprilie, de la ora 19:00, în Sala mare a Teatrului „Tamási Áron”, Ansamblul Etnofolcloric „Plăieșii” va susține un spectacol memorabil. Aceștia vin tocmai de la Chișinău și sunt laureați ai mai multor festivaluri, cu peste 30 de ani de activitate dedicată folclorului. Biletul cu preț întreg costă 40 de lei, iar cel cu preț redus 20 de lei. 

Luni, 24 aprilie, de la ora 17:00, va începe un program pentru copii: trupa Mozsikácska își va prezenta albumul „Ipicsapa” în Sala Kamara a Teatrului „Tamási Áron”. Spectacolul este recomandat copiilor cu vârste începând de la trei ani și costă 30, respectiv 15 lei.

Luni, 24 aprilie, trupa Teatrului „Tamási Áron” va juca comedia „Amikor telihold ragyog a turkáló felett” (Când coboară luna plină peste second hand), în regia lui Radu Afrim. Spectacolul, care începe la ora 18:00, este recomandat celor cu vârsta peste 14 ani și costă 35 de lei.

Marți, trupa Teatrului Csíki Játékszín va juca celebrul musical „Scripcarul pe acoperiș”, în regia lui Erwin Șimșensohn. Spectacolul începe la ora 18:00 în Sala mare a Teatrului „Tamási Áron”, iar biletele costă 60, respectiv 30 de lei. 

Miercuri, 26 aprilie, între orele 10:00 și 14:00, Vilmányi Benett, artist încă foarte tânăr (29 de ani) din Budapesta, devenit din copil actor un profesor de actorie, invită tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani la un workshop în Sala Kamara a Teatrului „Tamási Áron”, unde aceștia vor putea încerca diverse exerciții, situații de improvizație, activități în pereche și în grup. Locurile sunt limitate (15 persoane pe sesiune), intrarea este liberă, dar este necesară înscrierea. Workshopul va fi susținut în limba maghiară.  

Tânărul actor își va prezenta miercuri seara, în aceeași sală, spectacolul său de stand-up muzical. Monodrama „1V1″ este povestea de viață plină de umor a „unui patriot local din Érd”, interpretată de scriitorul-regizor. Spectacolul, recomandat celor cu vârsta peste 14 ani și va începe de la ora 19.00 în Sala Kamara a Teatrului „Tamási Áron”, iar biletele costă 40/20 de lei.

Joi, 27 aprilie, Ansamblul de Dansuri Háromszék va prezenta spectacolul „Tragédia”, în regia lui Könczei Árpád. Piesa de teatru-dans este inspirată din drama „Tragedia omului” de Imre Madách și folosește dansul popular, dansul contemporan și arta mișcării pentru a căuta răspunsuri la întrebări despre relația dintre bărbat și femeie, relația dintre individ și mase, credință, dragoste și libertate. Spectacolul, recomandat celor cu vârsta de peste 14 ani, va avea loc la Studioul de Dans Háromszék, de la ora 19.00, preț bilet 30 de lei.

Va exista, de asemenea, un program literar, cu scriitoarele Durica Katarina și Alina Nelega, care vor susține câte o întâlnire cu publicul. 

Directorul Teatrului de Păpuși Cimborák, Péter Orsolya, a declarat că trupa va prezenta două spectacole la Zilele Orașului din acest an, la care se vor adăuga spectacolele invitate din Târgu Mureș, Satu Mare și Sibiu. Astfel, joi, 27 aprilie, de la ora 11:00 și de la ora 14:00, Teatrul pentru Copii și Tineret Gong din Sibiu aduce pe scena Zilelor Sfântu Gheorghe un spectacol muzical presărat cu multe momente comice, care va transpune spectatorii de toate vârstele în lumea animalelor: „Vaca Rosalinda”, recomandat celor cu vârsta peste 5 ani. Spectacolul va avea loc la Teatrul „Andrei Mureșanu”, biletul cu preț întreg costă 30 lei, iar biletul cu preț redus 15 lei.

Biletele vor fi puse în vânzare începând cu data de 17 martie, ora 8:00, pentru concertul de deschidere, spectacolul „My Land”, și musicalul „Hegedűs a háztetőn” (Scripcarul pe acoperiș), dar și pentru spectacolul de stand-up. 

Biletele pot fi achiziționate de pe www.eventim.ro sau personal de la Casa Municipală de Bilete (Piața Libertății nr. 1). Casa de bilete este deschisă luni și miercuri între orele 8:00 și 16:00, marți și joi până la ora 18:00 și vineri până la ora 15:00. Elevii, studenții, pensionarii și cei care au card de familie numeroasă pot cumpăra bilete cu reducere de la casa de bilete. Aceste din urmă bilete pot fi achiziționate numai personal, pe baza prezentării actului de identitate corespunzător.

Organizatorii au reamintit publicului că termenul limită pentru propunerile pentru Scena comunității este 20 martie, termenul limită pentru înscrierile la Târgul Meşteşugarilor este 26 martie, iar termenul limită pentru înscrierea voluntarilor este 2 aprilie. 

Pentru mai multe informaţii actualizate, vă invităm să urmăriţi site-ul www.zilelesfantugheorghe.ro, dar şi paginile de FacebookInstagram şi TikTok ale evenimentului.

De ce se instalează parapeţi de-a lungul noii piste de biciclete de pe digul râului Olt? Vor exista treceri de pietoni pe pista de biciclete?
15.04.2024

Continuă construcția celor șapte kilometri de pistă de biciclete asfaltată de-a lungul digului râului Olt, începută anul trecut

Doar pahare ecologice reutilizabile la Zilele Sfântu Gheorghe
08.04.2024

Primăria Sfântu Gheorghe va folosi aceste pahare la toate evenimentele publice de acum înainte.

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a prelungit termenul pentru nominalizările Pro Urbe
02.04.2024

De asemenea, s-a decis ca în acest an, în mod excepţional, să fie acordate patru distincţii

Trupe locale la Zilele Sfântu Gheorghe
27.03.2024

Organizatorii Zilelor Sfântu Gheorghe au susținut miercuri, la Centrul Cultural Babel, o conferință de presă despre trupele locale care vor concerta pe Scena Principală a evenimentului din acest an, dar și despre festivalul de muzică stradală.

Actualități livrești importante la cea de-a III-a ediție a SepsiBook
22.03.2024

Au fost anunțați primii invitați confirmați: Gabriela Adameșteanu, Marius Chivu, Adina Rosetti, Ada Milea și Bobo Burlăcianu sunt doar câțiva dintre autorii și artiștii prezenți la Arena Sepsi în perioada 23 – 26 mai.