ro
 

Zilele Sfântu Gheorghe vor ţine nouă zile

07.03.2012

Săptămâna culturală a celei de-a 21-a ediţii a Zilelor Sfântu Gheorghe va fi mai lungă cu o zi. Concertul de deschidere al festivalului devenit tradiţional, nu va fi susţinut duminică, ci deja sâmbătă. O altă noutate este şi faptul că Festivalul Zilele Sfântu Gheorghe va găzdui Întâlnirea Formaţiilor de Tineret din Trei Scaune, acesta fiind un eveniment aparte, fiind organizat de Tineretul Maghiar din Ardeal. Directorul de programe Dancs Zsolt şi directorul festivalului Grubisics Levente au prezentat alte nume noi care vor îmbogăţi programele teatrale ale săptămânii culturale şi ale concertelor din Piaţa Libertăţii.

Ziua zero

Startul ediţiei 21. a Zilelor Sfântu Gheorghe va fi dat aşa cum se cuvine sâmbătă, 21 aprilie, cu începere de la ora 19,00. Concertul de deschidere din acest an va fi susţinut de Orchestra de Cameră Ciuc, corul Vox Humana din Sfântu Gheorghe şi Formaţia Georgius, cu participarea soliştilor Sebestyén Lázár Enikő, Mocanu Erika, Szilágyi Zsolt şi Sándor Árpád. Concertul de deschidere va avea loc la Biserica Catolică Krisztus Király, sub bagheta dirijorului Steffen Schlandt.

Joi este ziua formaţiilor de tineret

Printr-o întâmplare fericită, Tineretul Maghiar din Ardeal organizează cea de-a 4- a ediţie a Întâlnirii Ansamblurilor de Tineret din Trei Scaune în ziua de joi a săptămânii culturale din cadrul Festivalului Zilele Sfântu Gheorghe. Iniţiatorul evenimentului, Nemes Előd a declarat că după o pauză de zece ani, în anul 2009 au reluat organizarea evenimentului care se bucură de renume încă din anii ’90. Anul trecut, acest eveniment a reunit un public de aproape 2000 de spectatori, anul acesta preconizându-se că acest număr va fi mai mare, deoarece va avea loc în aer liber şi va fi gratis. Interesul arătat de formaţii este atât de mare încât a fost nevoie să se organizeze preselecţii, iar dacă o formaţie are fotografie, logo şi eventual un articol de prezentare, va primi puncte suplimentare şi va fi împinge trupa mai înainte, spre prezentarea live. Evident, publicul va fi şi el angrenat în concurs, şi cea mai renumită trupă va ajunge între cei șapte finalişti care vor evolua pe scena mare a festivalului Zilele Sfântu Gheorghe. Preşedintele Tineretului Maghiar din Ardeal, Mihály István a declarat că Întâlnirea Ansamblurilor de Tineret din Trei Scaune va avea loc în data de 25 aprilie, cu începere de la ora 15,00 şi formaţia câştigătoare va concerta de la ora 20,00. Invitatul de renume al evenimentului este formaţia Kalapács care se pregătesc cu o producţie „Best of Pokolgép”. Amănunte despre eveniment pot fi găsite pe site-urile a www.sepsi.ro sau www.emihirek.ro. Pe acesta din urmă se poate găsi şi formularul de înscriere care trebuie completat şi trimis până pe 4 aprilie, la adresa de mail: emihirek@yahoo.com.

Copiii în centrul atenţiei

Festivalul Zilele Sfântu Gheorghe acordă, în fiecare an, o atenţie deosebită şi programelor pentru copii. Astfel ca şi pentru cei mici festivalul să fie de neuitat, Formaţia Alma, cea mai renumită formaţie în domeniul muzicii pentru copii, va fi invitată. Formaţia este vedeta emisiunilor TV pentru copii, melodia lor dedicată zilelor de naştere numără 5 milioane de vizualizări pe portalul Youtube. Concertul va avea loc pe data de 23 aprilie, luni, de la orele 10,00 pentru copiii de grădiniţă şi de la 13,00 pentru micii şcolari la Biserica Catolică Krisztus Király – ne-a declarat directorul festivalului, Grubisics Levente.

Următoarele spectacole ale săptămânii culturale vor avea un caracter local şi ardelenesc. Invitatul Festivalului Zilele Sfântu Gheorghe va fi Studioul Yorick care va prezenta piesa de teatru „Floare de mină”, realizată împreună cu Teatrul Naţional din Târgu Mureş. Spectacolul va putea fi vizionat marţi, 24 aprilie, de la orele 19,00 şi 21,30. Miercuri, Teatrul Honvéd va prezenta o piesă regizată de Zakariás Zalán, regizor din Sfântu Gheorghe. Titlul piesei este Noapte arabă şi se va putea viziona de la orele 18,00 şi 20,30. Pentru aceste spectacole, biletele se pot cumpăra începând cu data de 5 martie, la Biroul Cultural de Organizare.

Nu am uitat nici de pasionaţii muzicii clasice – a continuat Grubisics. De Zilele Oraşului va putea fi vizionată o producţie specială:un cuartet de gamba prezintă un concert cu titlul This merry pleasant spring. Este un instrument cu coarde, strămoşul violoncelului, răspândit în Bazel, Elveţia.

Bal pe stradă şi carnaval

Formaţiile invitate Irigy Hónaljmirigy, Holdviola, Taxi şi Cry Free – Deep Purple’s Favourite Tribute Band vor colora programul festivalului pe scena amenjată în Piaţa Libertăţii. În acest an, un scop important a fost acela de a atrage atenţia cumva asupra acelor artişti care au plecat de pe aceste meleaguri şi care au un succes deosebit în alte locuri – a subliniat directorul de programe Dancs Zsolt. Formaţia Taxi aşa a primit invitaţie anul acesta, Kerezsi Csongor la chitară bas fiind din SfântuGheorghe. Pe lângă acest motiv, Taxi este una dintre cele mai îndrăgite formaţii româneşti, melodiile lor se adresează fiecărei generaţii şi pături sociale. Formaţia Taxi va concerta sâmbătă, 28 aprilie, de la orele 19.
 
Vin şi nume sonore ale comediei. Cei de la Irigy Hónaljmirigy, în formaţie completă, vor prezenta live cele mai de succes parodii şi ar dori ca nu numai ei să fie costumaţi în timpul spectacolului, ci şi spectatorii! Atmosfera ar fi perfectă atunci când un număr cât mai mare de spectatori ar veni costumaţi la concert – a adăugat Dancs Zsolt. Spectacolul va avea loc vineri, 27 aprilie, de la orele 20.30.

Printre cei ce vor concerta la cea de-a 21-a ediţie a Festivalului Zilele Sfântu Gheorghe se numără şi Cry Free, pe care legendara Deep Purple o recunoaşte ca formaţia cover preferată. Formaţia va interpreta prelucrări şi va cânta ca „înaintaşii” în epoca lor de aur. Formaţia Cry Free a fost cea care l-a însoţit în turneul internaţional pe Jon Lord, organistul şi pianistul trupei Deep Purple. Concertul va fi sâmbătă, 28 aprilie, de la orele 15,00. Formaţia Holdviola, care interpretează melodii inspirate din folclorul maghiar, va asigura atmosfera de duminică, ei concertând de la orele 19,00.

Reprezentanţii de seamă de anul acesta al invitaţilor din străinătate sunt îndrăgitul interpreți cunoscuți pe plan mondial, Boban şi Marko Markovic. Boban&Marko Markovic Orchestra se numără printre preferaţii regizorului Emir Kusturica, care le-a cerut de mai multe ori să compună coloana sonoră la filmele lui. Tocmai această colaborare le-a adus adevărata faimă celor doi, lui Boban şi Marko. Formaţia compusă din 12 suflători va asigura o atmosferă de bal stradal sâmbătă, 28 aprilie, de la orele 23,00.

Programul complet al celei de-a 21-a ediţii a Festivalului Zilele Sfântu Gheorghe va putea fi consultat în curând pe site-ul www.sepsi.ro.

O sărbătoare mare cu o amprentă ecologică mică: cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe a luat sfârșit
30.04.2024

Se estimează că de multă vreme nu a mai ieșit atât de multă lume la un concert la Zilele Sfântu Gheorghe cum a fost duminică sau chiar sâmbătă seara: zeci de mii de oameni au ieșit din casele lor datorită vremii frumoase și a programului de înaltă calitate oferit. Cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii.

Reducem amprenta ecologică a Zilelor Sfântu Gheorghe: se folosesc doar pahare reutilizabile
25.04.2024

În încercarea de a reduce cât mai mult cantitatea de deșeuri generate în timpul evenimentului, organizatorii vor pune la dispoziția cumpărătorilor și comercianților, începând cu ediția din acest an a Zilelor Orașului, doar pahare reutilizabile.

Atenţie! Arderea vegetaţiei uscate este interzisă prin lege!
24.04.2024

Primăria Mun. Sfântu Gheorghe îi informează pe locuitori, atât persoane fizice cât și agenți economici, despre faptul că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege.

Noul Skatepark din Sfântu Gheorghe se deschide pentru public pe 1 mai
22.04.2024

În prima zi accesul este gratuit de la ora 11:00, iar din 2 mai programul este zilnic între orele 9:00-22:00

Restricţii de circulaţie cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe
19.04.2024

Traseele autobuzelor care trec prin zona închisă vor fi modificate temporar, iar stațiile de la Casa cu Arcade – Parcul Elisabeta vor fi mutate în dreptul Tribunalului.