ro
 
Marți, 30. Aprilie 2024.

Zilele Sfântu Gheorghe, ediţia a 21-a – invitat principal formaţia Omega

30.01.2012

În cadrul unei conferinţe de presă speciale, echipa organizatorică a Zilelor Sfântu Gheorghe a prezentat invitaţii de seamă din acest an. Formaţia legendară care aniversează 50 de ani de existenţă, Omega, va face prima oprire din cadrul turneului anului 2012, la Sfântu Gheorghe, cu ocazia zilelor oraşului. Seria de programe din acest an se va încheia cu concertul formaţiei de renume mondial, organizatorii promiţând că programele evenimentului din acest an nu vor fi cu nimic mai prejos decât cele a ediţiei jubiliare.

În acest an, ediţia a 21-a a Zilelor Sfântu Gheorghe va fi organizată  din nou în perioada mult cunoscută, 22 – 29 aprilie. La fel ca şi în anii precedenţi, evenimentele de la sfârşitul de săptămână vor fi precedate de programe culturale – a subliniat directorul festivalului, domnul  Grubisics Levente. Vor fi amenajate trei scene, pentru formaţiile care vor performa: în Piaţa Libertăţii, în Piaţa Sfântu Gheorghe şi în grădina Muzeului Naţional Secuiesc. Anul trecut, Grădina Culturală s-a bucurat de un real succes, motiv pentru care, anul acesta se va pune un accent mai mare pe programele care se vor desfăşura aici. Se pregăteşte un program mult mai aerisit, deoarece anul trecut au fost foarte multe persoane care au spus că, datorită programului foarte încărcat şi dens, a fost foarte greu să ajungă peste tot – a declarat  Grubisics Levente. „Subliniez faptul că asta nu înseamnă că programul va fi mai sărăcăcios, ci vom pune un accent deosebit pe orar, astfel încât lumea să ajungă la timp peste tot unde doreşte” - a mai adăugat domnul  Grubisics Levente. În comparaţie cu bugetul de anul trecut al festivalului, care a fost de 3,5 miliarde de lei, anul acesta va scădea la 3 miliarde (300.000 de lei noi), dar acest lucru nu va influenţa cu nimic calitatea programelor culturale şi artistico – muzicale.

În  a doua parte a conferinţei de presă, directorul de programe, domnul Dancs Zsolt, prin legătură Skype, a prezentat de la Budapesta invitatul de onoare al acestui an, Formaţia Omega. Membrii formaţiei, Benkő László – clape şi Molnár György – chitară,  au vorbit în cadrul conferinţei de presă despre multe amintiri foarte plăcute, printre altele şi despre momentele când au venit prima oară în România, atunci însă doar la Bucureşti. Din cele spuse de ei se poate trage concluzia că aşteaptă cu nerăbdare să concerteze în Ţinutul Secuiesc, fiind atraşi, pe lângă publicul foarte implicat, de pălinca de prune secuiască şi de  kürtőskalács. Ceea ce trebuie menţionat este faptul că turneul Formaţiei Omega începe duminincă, 29 aprilie, la Sfântu Gheorghe, şi se va încheia în luna septembrie la Budapesta, în Piaţa Eroilor, în faţa a aproximativ 1 milion de oameni. Membrii formaţiei se pregătesc cu un concert cu totul special şi memorabil, iar cea mai mare dilemă este cea legată de repertoriul pe care-l vor cânta pe parcursul turneului, deoarece nu ştiu care să fie cele 20 de piese cântate, din multitudinea de hituri pe care le-a produs de-a lungul anilor. Nu pot satisface pe toată lumea – a mai adăugat  Benkő László. Am mai aflat şi faptul că în acest an vor avea şi un nou album. Melodiile capătă formă, şi fiecare va suna în modul specific Omega – a promis  Molnár György. Fără doar şi poate, din anu 1962, Omega a creat o epocă, iar prin melodiile lor au formulat mesaje care au dărâmat bariere. La un eveniment de prezentare a trupelor rock, Ambasadorul Americii a numit Formaţia Omega ca fiind „internetul epocii”, formaţie care a legat generaţii întregi prin melodiile ei şi au format un stil de gândire, dând mai departe sentimente. Domnul  Dancs Zsolt a menţionat faptul că este o onoare că această formaţie va urca pe scena Zilelor Sfântu Gheorghe, adăugând şi faptul că tehnica de scenă pe care o vor folosi este la fel ca cea pe care o folosesc Sting,  Joe Cocker, Santana şi Scorpions, în concertele lor.

Ca şi întrebare a ziariştilor, s-a formulat faptul că, într-adevăr, turneul formaţiei începe în luna martie, dar va fi un turneu exclusiv pentru concerte simfonice, realizat de cântăreţul formaţiei,  Kóbor János. Şi acestea sunt construite pe melodiile formaţiei, dar restul membrilor nu participă, şi vor fi concerte realizate numai în săli de sport. Turneul cu toţi membrii trupei începe la Sfântu Gheorghe, în data de 29 aprilie.

Primarul Antal Árpád András şi-a exprimat bucuria că poate să vadă formaţia Omega la Sfântu Gheorghe, la cea de-a 21-a ediţie a Zilelor Oraşului, asigurând membrii formaţiei că pălinca de prune se va fierbe, şi s-au apucat deja de dospit aluatul pentru kürtőskalács.

Reducem amprenta ecologică a Zilelor Sfântu Gheorghe: se folosesc doar pahare reutilizabile
25.04.2024

În încercarea de a reduce cât mai mult cantitatea de deșeuri generate în timpul evenimentului, organizatorii vor pune la dispoziția cumpărătorilor și comercianților, începând cu ediția din acest an a Zilelor Orașului, doar pahare reutilizabile.

Atenţie! Arderea vegetaţiei uscate este interzisă prin lege!
24.04.2024

Primăria Mun. Sfântu Gheorghe îi informează pe locuitori, atât persoane fizice cât și agenți economici, despre faptul că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege.

Noul Skatepark din Sfântu Gheorghe se deschide pentru public pe 1 mai
22.04.2024

În prima zi accesul este gratuit de la ora 11:00, iar din 2 mai programul este zilnic între orele 9:00-22:00

Restricţii de circulaţie cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe
19.04.2024

Traseele autobuzelor care trec prin zona închisă vor fi modificate temporar, iar stațiile de la Casa cu Arcade – Parcul Elisabeta vor fi mutate în dreptul Tribunalului.

Va fi construit un nou cartier în locul fostei ferme de pui din Sfântu Gheorghe
16.04.2024

Un campus pentru învăţământul dual şi 96 de locuinţe vor fi construite din fonduri europene câştigate de Primărie