ro
 
Duminică, 19. May 2024.

Luni demarează acţiunea de alungare a ciorilor din Parcul Elisabeta

17.10.2011

Luni – 17 octombrie, Asociaţia de protecţie a păsărilor Rara Avis va începe acţiunea de alungare a ciorilor din Parcul Elisabeta, din centru oraşului. Despre această acţiune şi despre antecedentele acesteia a vorbit preşedintele Asociaţiei, domnul  Kelemen László.

Acţiunea demarată de asociaţia iubitorilor de păsări, de alungare a ciorilor, se desfăşoară în parteneriat cu Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, echipamentul necesar fiind montat deja, acest echipament fiind compus din difuzoare şi din cinci stroboscopuri, aceste urmând a fi mişcate de către voluntarii asociaţiei, la îndrumarea responsabililor tehnici. Domnul Kelemen a declarat că această acţiune de alarmă se va desfăşura în zonele în care se adună cârduri mari de păsări pe timpul nopţii, pentru odihnă.  Toată această acţiune va începe luni seara de la orele 22,00, şi se va desfăşura timp de o săptămână, iar pentru eficientizarea acesteia, municipalitatea va opri iluminatul public în parc şi în zonele învecinate, astfel creşte eficienţa alungării păsărilor prin efectele luminoase. Preşedintele a declarat că experienţa a demonstrat faptul că păsările sunt deranjate de lumina puternică şi de zgomotele respective, aşa că se aşteaptă ca această acţiune să fie cu efect. Nu poate fi exclusă nici varianta că păsările se vor muta în cartierele de locatari, caz în care se va continua această acţiune şi în aceste zone. Aceste păsări stau în Parcul Elisabeta în perioada octombrie – martie, iarna dispărând o perioadă de timp şi revenind în luna ianuarie, nedepunând ouă aici, motiv pentru care se speră să nu fie foarte ataşate de spaţiul lor din parc.

Această acţiune împotriva ciorilor este cu atât mai urgentă, cu cât mai multe exemplare au renunţat la migraţie (exemplarele rănite sau cele tinere), observându-se deja şi urme de cuiburi. Dacă aceste înaripate „îşi fac rezidenţa” aici, atunci expulzarea lor va fi mult mai dificilă.

Achiziţionarea echipamentului a fost acoperit de Consiliul Local. Cheltuielile totale ale acestei acţiuni se ridică la 4.500 de euro, şi vor participa în jur de 15 persoane. Acţiunile de alarmă pentru păsări se vor desfăşura periodic până în luna martie, împărţindu-se şi pliante, locuitorilor, pentru atenţionarea acestora.

În acelaşi timp, Kelemen a declarat că anul trecut şi în urmă cu doi ani Asociaţia aluat legătura cu o societate din Ungaria, specializată în alarme pentru păsări pentru a găsi soluţii, iniţiativă care s-a poticnit între timp, apoi au apelat la municipalitate care şi-a oferit sprijinul financiar.

În ultimul timp, numărul păsărilor s-a dublat, iar conform estimărilor acesta se ridică la aproximativ 20.000.

\"\"

Noaptea Muzeelor la Casa Bene
16.05.2024

Vă aducem la cunoștință, că Asociația Vadon, administratorul Colecției publice de drept privat de interes regional – Sfântu Gheorghe, denumită Colecția Publică Cinegetică a Ținutului Secuiesc, în data de 18 mai 2024 între orele 17-22, participă pentru a opta oară la evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor, coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România prin oferirea de acces gratuit publicului la toate expozițiile și activitățile organizate.

Pedibus împlineşte 3 ani de existenţă
15.05.2024

Aniversarea va fi sărbătorită vineri în Piaţa Centrală cu premii şi surprize pentru copii şi voluntari

O sărbătoare mare cu o amprentă ecologică mică: cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe a luat sfârșit
30.04.2024

Se estimează că de multă vreme nu a mai ieșit atât de multă lume la un concert la Zilele Sfântu Gheorghe cum a fost duminică sau chiar sâmbătă seara: zeci de mii de oameni au ieșit din casele lor datorită vremii frumoase și a programului de înaltă calitate oferit. Cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii.

Reducem amprenta ecologică a Zilelor Sfântu Gheorghe: se folosesc doar pahare reutilizabile
25.04.2024

În încercarea de a reduce cât mai mult cantitatea de deșeuri generate în timpul evenimentului, organizatorii vor pune la dispoziția cumpărătorilor și comercianților, începând cu ediția din acest an a Zilelor Orașului, doar pahare reutilizabile.

Atenţie! Arderea vegetaţiei uscate este interzisă prin lege!
24.04.2024

Primăria Mun. Sfântu Gheorghe îi informează pe locuitori, atât persoane fizice cât și agenți economici, despre faptul că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege.