ro
 

S-a modificat proiectul cu privire la reînnoirea staţiunii Şugaş Băi

18.11.2010

După mai multe modificări, a prins contur  definitiv  proiectul de modernizare a staţiunii Şugaş Băi, şi a trecut în rândul proiectelor care vor fi finanţate. Această investiţie de mari dimensiuni, împreună cu realizarea proiectului „Drumului Apelor Minerale”, poate să transforme această staţiune, care a cunoscut şi zile mai bune, frecventată în trecut de mulţi turişti, într-un complex balnear modern – am aflat de la Sztakics Éva, viceprimarul Municipiului Sfântu Gheorghe.

-  Despre ce noi paşi putem vorbi în cazul modernizării staţiunii Şugaş Băi?
 
*  În scopul modernizării staţiunii Şugaş Băi, am realizat două proiecte pe care le-am predat în cadrul Programului Operativ Regional. Unul din proiecte s-a referit la investiţii generatoare de venituri, pe când celălalt, nu. Între timp, am retras aceste proiecte , deoarece ni s-a oferit posibilitatea de a realiza, cu finanţare de la guvern, modernizarea celor două pârtii de schi. Deci, acestea au trebuit scoase din proiectul generator de venituri. Între timp, Consiliul Local a cumpărat clădirile mofetei, băilor calde şi a restaurantului, pentru care am realizat planurile de construcţii. Practic, din cele două proiecte iniţiale, a ieşit unul care înglobează renovarea, modernizarea şi modificarea clădirilor. Ce este puţin trist, datorită faptului că toate activităţile sunt generatoare de venituri, este că, în spiritual legii, sprijinul financiar poate fi de maxim 50%, deci, jumătate din valoarea investiţiei trebuie suportată de Consiliul Local.

-  Ce conţine acest proiect final?

* În proiect am inclus următoarele clădiri, imobile – a căror renovare o plănuim – mofeta, bazinul în aer liber – în cazul căruia vrem să realizăm încălzirea apei cu ajutorul panourilor solare –,  un nou teren de tenis, un teren de minigolf şi unul de sporturi extreme, care vor fi amplasate în locul fostei grădini zoologice. Pe lângă acestea, la parterul clădirii cu băi calde vom  păstra băile originale, dar, bineînţeles, modernizate, în timp ce, la primul etaj vom amenaja un modern centru de tratament balnear. Clădirea restaurantului figurează în proiect, dar nu este posibilă renovarea ei, aşa că o vom transforma în spaţiu pentru activităţi libere.

 -  În urma acestor modificări, cum s-a schimbat valoarea proiectului, cât costă în total?


* În urma modificărilor, valoarea totală a proiectului se ridică la 6.477.467 lei, din care 2.350.856 lei reprezintă ajutorul pe care îl vom primi, la care se adaugă puţin peste un milion lei ce reprezintă TVA, şi aşa rezultă cei 50% pe care i-am amintit, deja. După cum se vede şi din cifre, şi Consiliul Local va trebui să contribuie cu o sumă destul de importantă.


-  Pe când se preconizează semnarea contractului de finanţare? Vor fi surse pentru aportul propriu, deci, când va putea demara investiţia?
              
* Proiectul, acum a ajuns de pe lista de aşteptare pe lista proiectelor ce pot fi finanţate, Studiile de Fezabilitate trebuie trimise până la data de 15 noiembrie, şi din experienţă ştim că urmează o perioadă de 3-4 luni de verificări, deci, putem presupune că prin primăvară urmează semnarea contractului. Punctele din proiect trebuie finalizate în timp de trei ani, aşa că , după părerea mea, Consiliul Local va avea posibilitatea să facă rost de banii necesari pentru aportul propriu.


Nagy Demeter István

Noaptea Muzeelor la Casa Bene
16.05.2024

Vă aducem la cunoștință, că Asociația Vadon, administratorul Colecției publice de drept privat de interes regional – Sfântu Gheorghe, denumită Colecția Publică Cinegetică a Ținutului Secuiesc, în data de 18 mai 2024 între orele 17-22, participă pentru a opta oară la evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor, coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România prin oferirea de acces gratuit publicului la toate expozițiile și activitățile organizate.

Pedibus împlineşte 3 ani de existenţă
15.05.2024

Aniversarea va fi sărbătorită vineri în Piaţa Centrală cu premii şi surprize pentru copii şi voluntari

O sărbătoare mare cu o amprentă ecologică mică: cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe a luat sfârșit
30.04.2024

Se estimează că de multă vreme nu a mai ieșit atât de multă lume la un concert la Zilele Sfântu Gheorghe cum a fost duminică sau chiar sâmbătă seara: zeci de mii de oameni au ieșit din casele lor datorită vremii frumoase și a programului de înaltă calitate oferit. Cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii.

Reducem amprenta ecologică a Zilelor Sfântu Gheorghe: se folosesc doar pahare reutilizabile
25.04.2024

În încercarea de a reduce cât mai mult cantitatea de deșeuri generate în timpul evenimentului, organizatorii vor pune la dispoziția cumpărătorilor și comercianților, începând cu ediția din acest an a Zilelor Orașului, doar pahare reutilizabile.

Atenţie! Arderea vegetaţiei uscate este interzisă prin lege!
24.04.2024

Primăria Mun. Sfântu Gheorghe îi informează pe locuitori, atât persoane fizice cât și agenți economici, despre faptul că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege.