ro
 
Vineri, 26. Aprilie 2024.

Mii de oameni s-au bucurat de întâlnirea cu Pământul la Sfântu Gheorghe

09.08.2021

Gaia în cifre: 240 de ore, peste 3.000 de fotografii la cabina foto, aproape 1.300 de km pedalaţi pe bicicleta tandem

Timp de 10 zile, între 30 iulie și 8 august, expoziția GAIA a transformat Parcul Elisabeta din Sfântu Gheorghe în punctul principal de atracție al orașului. 

Pământul, instalația de lumină creată de artistul britanic Luke Jerram și cunoscută sub numele de Gaia, măsurând 7 metri în diametru, este o replică la scara de 1 la 1,8 milioane a planetei noastre. Expoziția a fost adusă de către Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe în centrul orașului cu scopul de a le oferi oamenilor o experiență unică prin care aceștia să devină conștienți de frumusețea planetei care ne este acasă și de modul în care deciziile noastre zilnice influențează viitorul acesteia.

Pe parcursul celor 10 zile ale expoziției GAIA, vizitatorii s-au putut bucura nu doar de șansa rară de a vedea planeta noastră plutind sub forma unei reprezentări 3D, ci și de alte atracții. Astfel, zona din jurul lacului din Parcul Elisabeta, deasupra căruia a fost expusă instalația de lumină, a devenit atât un spațiu de relaxare, cu șezlonguri, cât și unul de distracție, unde oamenii au putut să-și facă poze în cadrul unei cabine foto special amenajate cu această ocazie, dar și mișcare pe o bicicletă tandem, contribuind la realizarea provocării simbolice lansate de către organizatori. 

Scopul provocării a fost ca în cele 10 zile ale expoziției GAIA, vizitatorii să pedaleze pe bicicleta tandem un total de 560 de kilometri. Această cifră reprezintă vârsta oficială a orașului Sfântu Gheorghe, iar distanța parcursă însemna o călătorie dus-întors până la Cluj Napoca. Obiectivul inițial a fost atins în primele patru zile ale expoziției, astfel că Primăria a propus unul nou de 1.332 de kilometri, anul primei atestări documentare a localității Sfântu Gheorghe. La finalul celor 10 zile ale expoziției, mai lipseau doar 62 de kilometri pentru a atinge noul obiectiv al provocării, vizitatorii pedalând în total 1.270 de kilometri, distanță ce a putut fi urmărită pe ecranul amplasat lângă bicicletă. 

Toți cei care au admirat instalația de lumină Gaia au avut posibilitatea să-și facă poze gratuite în fiecare seară la cabina foto special amenajată cu această ocazie, unde s-au realizat peste 3000 de fotografii. 

Platformele de socializare au fost inundate de poze cu Pământul, astfel că Primăria a lansat și un concurs de fotografie pe paginile oficiale de Facebook ale instituţiei. Tot ceea ce trebuiau să facă participanții era să încarce fotografiile lor cu Gaia în comentariile de sub postare. Au fost primite aproape 900 de înscrieri, iar câștigătorii au fost trași la sorți pentru a primi unul dintre cele trei premii oferite de către Primăria Sfântu Gheorghe. 

240 de ore de întâlnire cu GAIA, peste 3.000 de fotografii realizate în cadrul photo booth și mai bine de 1.270 de kilometri pedalați împreună pe bicicleta tandem - sunt doar câteva din cifrele care descriu cele 10 zile ale expoziției care a adunat  întreaga comunitate. 

Expoziția a fost organizată de Lights on Romania în parteneriat cu Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe.

Reducem amprenta ecologică a Zilelor Sfântu Gheorghe: se folosesc doar pahare reutilizabile
25.04.2024

În încercarea de a reduce cât mai mult cantitatea de deșeuri generate în timpul evenimentului, organizatorii vor pune la dispoziția cumpărătorilor și comercianților, începând cu ediția din acest an a Zilelor Orașului, doar pahare reutilizabile.

Atenţie! Arderea vegetaţiei uscate este interzisă prin lege!
24.04.2024

Primăria Mun. Sfântu Gheorghe îi informează pe locuitori, atât persoane fizice cât și agenți economici, despre faptul că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege.

Noul Skatepark din Sfântu Gheorghe se deschide pentru public pe 1 mai
22.04.2024

În prima zi accesul este gratuit de la ora 11:00, iar din 2 mai programul este zilnic între orele 9:00-22:00

Restricţii de circulaţie cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe
19.04.2024

Traseele autobuzelor care trec prin zona închisă vor fi modificate temporar, iar stațiile de la Casa cu Arcade – Parcul Elisabeta vor fi mutate în dreptul Tribunalului.

Va fi construit un nou cartier în locul fostei ferme de pui din Sfântu Gheorghe
16.04.2024

Un campus pentru învăţământul dual şi 96 de locuinţe vor fi construite din fonduri europene câştigate de Primărie