ro
 
Miercuri, 17. Aprilie 2024.

Lucrări blocate, proiecte amânate şi evenimente anulate din cauza noilor decizii ale Guvernului

01.11.2023

O recentă Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, publicată luni în Monitorul Oficial al României, a impus măsuri de austeritate care vor limita activitatea autorităților locale, aproape toate plățile și activitățile care nu au legătură cu fondurile europene trebuind să fie oprite. Ca urmare, autoritățile locale nu vor putea lansa proceduri de achiziții publice pentru investiții, iar multe dintre evenimentele planificate pentru sfârșitul anului vor fi amânate sau chiar anulate.

Lucrările de investiții ar putea fi amânate cu câteva luni

În cazul municipiului Sfântu Gheorghe, reducerile de cheltuieli vor afecta 17 lucrări de investiții, ceea ce înseamnă că finalizarea acestora va fi întârziată cu aproximativ trei luni. În plus, există 20 de proiecte tehnice sau studii de fezabilitate pentru care nu pot fi lansate achiziții publice, ceea ce înseamnă că alte 20 de investiții vor fi amânate cu minim 3 luni. De asemenea, OUG interzice, printre altele, realizarea de studii privind diferitele proiecte și lansarea de proceduri suplimentare de achiziții publice.

„Prin această Ordonanţă, se creează mai multe probleme decât se rezolvă, deoarece la fiecare investiție apar probleme neprevăzute, care pot fi rezolvate prin încheierea diferitelor acorduri secundare. Noua OUG nu permite acest lucru acum, astfel că nu putem încheia acorduri secundare pentru o investiție în curs de derulare. Acest lucru creează o serie de probleme suplimentare, pentru că, deși există resursele financiare și umane pentru continuarea lucrărilor, lipsa actelor necesare poate duce la oprirea investițiilor”, a mai spus primarul.

„Această Ordonanţă cu siguranţă va crea mai multe probleme decât va rezolva. Ţara se va umple de şantiere neterminate, vom intra în iarnă cu şantiere deschise, se vor amâna investiţii minimum 3 luni, se vor bloca investiţii şi prin aceste lucruri, practic, bugetul central va rămâne cu mai puţini bani. Eu înţeleg că scopul este să se cheltuie mai puţin, dar bugetul central va pierde prin faptul că vor intra bani mai puţini. Fiecare buget are două părţi, o parte de venituri şi o parte de cheltuieli, iar dacă tu economiseşti 10 lei la cheltuieli, dar pierzi 12 lei la venituri, cred că ai luat o decizie greşită. Punctual, în cazul nostru vorbim de multe investiţii care se amână, vorbim de investiţii care se opresc, vorbim de nişte planuri care au fost făcute la începutul anului, la mijlocul anului, şi care nu mai pot fi respectate. Deci se creează o harababură totală. Se mai miră unii că aproape 70% din cetățenii României spun că țara se îndreaptă într-o direcție greșită…”, a declarat primarul Antal Árpád.

Evenimente amânate sau anulate

Noua Ordonanță de Urgență a Guvernului interzice inclusiv organizarea de evenimente sau festivităţi până la sfârșitul anului, cu excepția celor legate de sărbătorile oficiale. Acest lucru înseamnă că Gala Best of Sepsi, care trebuia să aibă loc pe 11 noiembrie, va trebui să fie amânată până la începutul anului viitor. 

De asemenea, Primăria nu va putea să cofinanţeze mai multe evenimente care sunt planificate să aibă loc în perioada următoare şi care se bazau pe sumele acordate de municipalitate.

Organizarea Târgului de Crăciun nu este în prezent amenințată de aceste restricţii de cheltuieli și se speră că va putea fi organizat și în acest an, așa cum este tradiția.

De ce se instalează parapeţi de-a lungul noii piste de biciclete de pe digul râului Olt? Vor exista treceri de pietoni pe pista de biciclete?
15.04.2024

Continuă construcția celor șapte kilometri de pistă de biciclete asfaltată de-a lungul digului râului Olt, începută anul trecut

Doar pahare ecologice reutilizabile la Zilele Sfântu Gheorghe
08.04.2024

Primăria Sfântu Gheorghe va folosi aceste pahare la toate evenimentele publice de acum înainte.

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a prelungit termenul pentru nominalizările Pro Urbe
02.04.2024

De asemenea, s-a decis ca în acest an, în mod excepţional, să fie acordate patru distincţii

Trupe locale la Zilele Sfântu Gheorghe
27.03.2024

Organizatorii Zilelor Sfântu Gheorghe au susținut miercuri, la Centrul Cultural Babel, o conferință de presă despre trupele locale care vor concerta pe Scena Principală a evenimentului din acest an, dar și despre festivalul de muzică stradală.

Actualități livrești importante la cea de-a III-a ediție a SepsiBook
22.03.2024

Au fost anunțați primii invitați confirmați: Gabriela Adameșteanu, Marius Chivu, Adina Rosetti, Ada Milea și Bobo Burlăcianu sunt doar câțiva dintre autorii și artiștii prezenți la Arena Sepsi în perioada 23 – 26 mai.