ro
 

Ghid pentru închirierea locurilor de parcare rezidenţiale în Sfântu Gheorghe

21.01.2022

Închirierea locurilor de parcare rezidențiale în Sfântu Gheorghe este reglementată de Hotărârea Consiliului Local 55/2009, cu modificările şi completările ulterioare, care prevede că închirierea locurilor de parcare se face prin licitație. Persoanele cu handicap au în continuare dreptul de a beneficia gratuit de locul de parcare cel mai apropiat de reședința lor.

Ce locuri de parcare sunt disponibile pentru închiriere?

În Sfântu Gheorghe, locurile de parcare disponibile pentru închiriat în zona rezidențială pot fi locuri de parcare nou create sau locuri de parcare existente care nu au fost încă închiriate. Locurile de parcare pentru închiriere sunt numerotate, iar cele nemarcate și cele nenumerotate nu sunt considerate locuri de parcare rezidențiale.

Când pot fi închiriate locurile de parcare rezidențiale?

Primăria Sfântu Gheorghe va notifica asociațiile de proprietari cu privire la posibilitatea de a închiria locurile de parcare nou create. Locuitorii pot afla despre posibilitatea de a închiria un loc de parcare prin intermediul unui anunț afișat pe casa scării, după care pot depune o cerere la asociațiile de proprietari. 

Cererile pentru locurile de parcare libere rămase (unde nu a fost încă instalată o structură metalică galbenă), care au fost create în trecut, pot fi depuse pe tot parcursul anului la Primărie.

Când vor fi evaluate cererile?

Cererile vor fi examinate de trei ori pe an. Cererile pentru locurile de parcare disponibile pentru închiriere vor fi colectate și examinate în perioadele enumerate mai jos:

  • în luna mai pentru cererile depuse între 1 ianuarie și 30 aprilie;
  • în septembrie pentru cererile depuse între 1 mai și 31 august;
  • în luna ianuarie pentru cererile depuse între 1 septembrie și 31 decembrie a anului precedent.

În ce ordine sunt alocate locurile de parcare?

În cazul locurilor de parcare de închiriat create anterior care rămân disponibile, dacă există mai puțini solicitanți decât locuri disponibile într-o zonă de parcare, locurile de parcare sunt alocate în ordinea depunerii cererilor. În acest caz, nu va avea loc nicio licitație.

În ce cazuri va avea loc o licitație? Cum va fi informat chiriașul?

O licitație va avea loc dacă numărul de cereri pentru locuri de parcare depășește numărul de locuri disponibile. Locuitorii vor fi anunțați prin scrisoare despre data licitației, care va avea loc la sediul Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe.

Ce se întâmplă dacă nu mai sunt locuri disponibile în parcare?

În cazul în care nu există în prezent locuri disponibile în parcarea de la adresa solicitantului, cererile depuse vor fi trecute pe o listă de așteptare.

Unde se pot depune cererile?

Persoanele care doresc să închirieze un loc de parcare pot depune cererea la Compartimentul Relaţii cu Publicul, Informaţii, Registratură din cadrul Primăriei.

Ce documente sunt necesare pentru cerere?

Formularul de cerere trebuie să conțină următoarele documente:

  • copie a cărții de identitate;
  • copie a certificatului de înmatriculare a vehiculului;
  • copie a inspecției tehnice periodice valabile a vehiculului;
  • un formular de cerere completat (care poate fi descărcat de pe site-ul Primăriei AICI).

Cine are prioritate la licitație?

La licitație vor avea prioritate persoanele care au reședința permanentă la adresa în cauză, spre deosebire de cele care au o reședință temporară sau de cele care licitează pentru un al doilea sau al treilea loc de parcare. Cei care doresc să parcheze o mașină de serviciu la adresa respectivă sau care au doar dreptul de a folosi mașina sunt dezavantajați în comparație cu ceilalți.

Cu cât va crește prețul în timpul licitației?

Prețul fără TVA se va majora cu paşi de 15 lei pe durata licitației.

Când și cine va instala dispozitivele de parcare?

După închiriere sau licitație, municipalitatea instalează accesorii metalice galbene care indică faptul că locurile de parcare au fost rezervate, dar întreținerea acestor accesorii este responsabilitatea chiriașului.

Care este costul anual al închirierii unui loc de parcare?

Până în septembrie 2022, prețul de bază anual de închiriere a unui loc de parcare este de 166,18 lei + TVA, recalculat în funcție de cursul de schimb al euro din prima zi lucrătoare a lunii septembrie a fiecărui an.

Cât timp și unde trebuie plătită taxa de închiriere a locului de parcare?

Chiria pentru locul de parcare și garanția pentru mecanismul de blocare trebuie achitate în termen de 30 de zile de la primirea facturii trimise prin poștă la Direcția Finanțelor Publice Locale, pe site-ul www.ghiseul.ro sau prin transfer bancar.

Factura pentru chiria anuală a locurilor de parcare este trimisă rezidenților de către municipalitate în luna septembrie și trebuie achitată până cel târziu la 15 decembrie, fiind valabilă întotdeauna pentru anul următor.  

Ce se întâmplă dacă chiria pentru locul de parcare nu este plătită la timp?

În cazul unui loc de parcare nou atribuit, neachitarea facturii emise după licitație va invalida locul de parcare atribuit, taxa de licitație va fi pierdută, iar solicitantul va fi exclus din următorul proces de închiriere.

Pentru chiriașii cu locuri de parcare valabile, municipalitatea trimite în fiecare an, în luna septembrie, o factură pentru anul următor, care trebuie achitată până la data de 15 decembrie a anului în curs, în caz contrar, dispozitivul va fi îndepărtat, iar locul de parcare va redeveni disponibil pentru închiriere.

De unde se pot obține mai multe informații?

Pentru mai multe informații privind închirierea locurilor de parcare rezidențiale, vă rugăm să contactați Compartimentul pentru Autorizarea Activităţilor de Transport Public Local din cadrul Primăriei, la adresa strada Kőrösi Csoma Sándor nr. 5 sau să sunați la numărul de telefon 0267 313 323.

Donează obiecte pentru Muzeul Comunismului!
29.05.2024

O colecție de obiecte legate de anii 1944-1989 este în curs de organizare pentru Muzeul Comunismului, care se construiește la Sfântu Gheorghe

Ziua Copilului sărbătorită în Piața Centrală și Parcul Elisabeta din Sfântu Gheorghe
28.05.2024

La fel ca în anii trecuţi, organizatorii invită copiii mici și mari în centrul orașului pentru un program variat de activități, jocuri și concerte. Evenimentul va avea loc pe 1 iunie, între orele 9:00 și 20:00.

Sâmbătă, 25 mai, casieria de impozite și taxe locale va fi deschisă
23.05.2024

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe informează contribuabilii interesaţi că în ziua de sâmbătă, 25 mai 2024, între orele 8:00-12:00, casieria de impozite și taxe locale va fi deschisă.

Acţiune de prindere a câinilor vagabonzi din Sfântu Gheorghe
23.05.2024

Începând de luni, 27 mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos începe o acţiune de căutare şi prindere a câinilor vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe

Mai sunt doar câteva zile în care puteţi redirecționa 3,5% din impozitul pe venit pentru ONG-uri
21.05.2024

Anul trecut peste 1 milion de lei din impozitele locuitorilor din Sfântu Gheorghe au rămas la bugetul statului