ro
 
Luni, 29. Aprilie 2024.

Covor asfaltic nou pe strada Nicolae Iorga

13.02.2024

Anul 2023 a fost un an al investițiilor în Sfântu Gheorghe, în care am modernizat mai multe străzi intens circulate, am înlocuit borduri și am așternut covoare asfaltice noi, am construit trotuare și am refăcut din fundaţie o întreagă stradă. În ciuda neplăcerilor provocate de lucrări, putem spune că, deși anul acesta se vor finaliza lucrările pe una sau două străzi, infrastructura orașului nostru, străzile cele mai aglomerate și cele mai afectate de transportul în comun, au fost reînnoite, au devenit mai confortabile, mai sigure și mai ușor de parcurs. 

Datorită Planului de Mobilitate Urbană Durabilă al municipiului Sfântu Gheorghe, putem ajunge la serviciu, la școală, la cumpărături, la distracție și acasă într-un mod mai confortabil, mai rapid, mai sigur și mai ecologic. Ca parte a planului, șapte dintre cele mai aglomerate străzi din oraș (Bulevardul Grigore Bălan, străzile Stadionului, Nicolae Iorga, Ciucului, Fabricii, precum și străzile Lunca Oltului şi Locotenent Păiuș David - unde am construit trotuare) sunt renovate, un nou pod pietonal și de biciclete se construieşte peste râul Olt, au fost cumpărate 12 autobuze electrice noi, stații de încărcare, sunt construite noi stații de autobuz și este implementat un sistem de închiriere cu 230 de biciclete. Lucrările sunt finanțate din fonduri europene nerambursabile. 

Întrucât criteriile stricte stabilite în cadrul proiectului din fonduri UE au însemnat că puteau fi incluse doar străzile cu facilități de transport public, trafic, pietoni și biciclete, aceste șapte străzi au fost cele care au îndeplinit cel mai bine criteriile, în ciuda faptului că aveau nevoie de renovare de mai mulți ani.

Strada Nicolae Iorga, care se întinde pe granița imaginară a cartierului Olt, este una dintre cele mai aglomerate rute din această zonă rezidențială aproape de centrul orașului. Cu trotuare largi și piste pentru bicicliști pe ambele părți ale străzii, nu este de mirare că mulți oameni aleg această rută pentru a merge cu bicicleta sau pe jos spre centrul orașului sau spre piața agroalimentară din apropiere. 

Sunt oferite opțiuni alternative de transport

Pentru a reduce aglomerația, cel mai important ajutor pe care îl putem oferi este acela de a furniza mijloace de transport alternative și ecologice în oraș. În decembrie anul trecut, au fost puse în circulaţie primele cinci autobuze electrice, iar feedback-ul este că acestea sunt foarte populare. Toate cele 12 autobuze din flota achiziționată ca parte a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă vor fi în curând în trafic, oferind tot mai multor oameni posibilitatea de a călători cu ele. Extinderea și îmbunătățirea serviciilor de autobuz din oraș vor include şi strada Nicolae Iorga în rețeaua de transport public verde și sustenabil, cu noi stații de autobuz amenajate. 

Unul dintre obiectivele noastre principale este să asigurăm un transport public civilizat, predictibil și punctual în toate zonele orașului și să construim stații de autobuz la îndemâna tuturor cetățenilor din Sfântu Gheorghe, acolo unde acestea nu erau disponibile până acum. 

Pentru ca transportul să fie mai ecologic, am instalat noi stații de închiriere de biciclete la intersecția străzilor Nicolae Iorga și Császár Bálint, precum și în alte 17 locații din oraș, care ar trebui să fie disponibile de la începutul verii. Astfel, persoanele care nu au biciclete proprii vor putea să se urce pe bicicletă și să ajungă ușor și rapid la Arena Sepsi pe noua pistă de biciclete care se construiește pe digul Oltului.

În cadrul lucrărilor de reconstrucție a străzii Nicolae Iorga, muncitorii care au executat lucrările au ridicat vechiul trotuar, au reasfaltat întregul tronson de drum, au înlocuit bordurile vechi, deteriorate, care acum sunt uniforme pe străzile reconstruite. În urma lucrărilor, peisajul stradal a devenit mai curat și mai ordonat, precum și mai confortabil. Sensul giratoriu de la intersecția dintre strada Nicolae Iorga și bulevardul Grigore Bălan a fost reconstruit pentru a face traficul mai sigur. 

Viitoarea centură ocolitoare va reduce semnificativ traficul de autovehicule în oraș, reducând astfel nevoia de reconstrucție majoră a străzilor recent renovate. Lucrările vor continua pentru a face toate străzile din Sfântu Gheorghe mai frumoase, mai sigure și mai ușor de parcurs. Ne bazăm în continuare pe colaborarea locuitorilor din cartierele afectate și le mulțumim pentru înțelegerea față de inconvenientele temporare cauzate de investiții.

Reducem amprenta ecologică a Zilelor Sfântu Gheorghe: se folosesc doar pahare reutilizabile
25.04.2024

În încercarea de a reduce cât mai mult cantitatea de deșeuri generate în timpul evenimentului, organizatorii vor pune la dispoziția cumpărătorilor și comercianților, începând cu ediția din acest an a Zilelor Orașului, doar pahare reutilizabile.

Atenţie! Arderea vegetaţiei uscate este interzisă prin lege!
24.04.2024

Primăria Mun. Sfântu Gheorghe îi informează pe locuitori, atât persoane fizice cât și agenți economici, despre faptul că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege.

Noul Skatepark din Sfântu Gheorghe se deschide pentru public pe 1 mai
22.04.2024

În prima zi accesul este gratuit de la ora 11:00, iar din 2 mai programul este zilnic între orele 9:00-22:00

Restricţii de circulaţie cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe
19.04.2024

Traseele autobuzelor care trec prin zona închisă vor fi modificate temporar, iar stațiile de la Casa cu Arcade – Parcul Elisabeta vor fi mutate în dreptul Tribunalului.

Va fi construit un nou cartier în locul fostei ferme de pui din Sfântu Gheorghe
16.04.2024

Un campus pentru învăţământul dual şi 96 de locuinţe vor fi construite din fonduri europene câştigate de Primărie