ro
 
Sâmbătă, 15. Iunie 2024.

Campanie de strângere de semnături pentru steagul municipiului Sfântu Gheorghe

21.09.2023

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe lansează o campanie comunitară pentru ca steagul orașului să fie arborat din nou pe fațadele clădirilor publice. Primăria lansează o campanie de strângere de semnături pentru a relansa procesul de adoptare a steagului orașului, după ce Curtea Supremă a anulat iarna trecută o hotărâre de Guvern în acest sens. Inițiativa a fost prezentată în cadrul unei conferințe de presă de către primarul Antal Árpád.

Începând de luni, 25 septembrie, municipalitatea va amplasa standuri în mai multe locuri din Sfântu Gheorghe și va solicita locuitorilor să semneze inițiativa. Semnăturile vor fi colectate la standuri timp de două săptămâni, după care va fi creată o platformă online pentru susținerea cauzei. Primarul este încrezător în locuitorii din Sfântu Gheorghe: „Sunt sigur că acest steag va flutura pe fațadele instituțiilor! Îi rog pe toți cei cărora le pasă de acest oraș și de această comunitate, indiferent de etnie, să semneze această inițiativă. Haideți să nu lăsăm un judecător din Brașov să decidă steagul orașului nostru. Acesta este orașul nostru, responsabilitatea noastră, steagul nostru! Dragostea noastră pentru simbolurile noastre nu poate fi limitată prin mijloace legale sau administrative. Trebuie să arătăm forța comunității noastre, că steagul îi reprezintă pe toți cetățenii din Sfântu Gheorghe”.

După cum se ştie, în această iarnă, Curtea Supremă a anulat hotărârea de Guvern prin care se aproba steagul oficial al mun. Sfântu Gheorghe. La 28 ianuarie 2010, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a adoptat o hotărâre prin care a decis ca actualul drapel să fie simbolul orașului. După mai mulți ani de litigii, în 2014, Tribunalul Brașov a hotărât că utilizarea acestui simbol nu este permisă. În 2015, în Parlament a fost adoptată o lege prin care s-a decis că localităţile pot avea propriul steag. 

Conform acestei legi, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a adoptat o hotărâre pe care a trimis-o la Ministerul Dezvoltării, dar problema nu a fost abordată până când ministrul de atunci al Dezvoltării, Cseke Attila, a redeschis documentația. După ce Comisia Națională de Heraldică a constatat că steagul este acceptabil din punct de vedere tehnic, guvernul a adoptat și el hotărârea. La scurt timp după aceea, Forumul Civic al Românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș a contestat hotărârea de Guvern pe motiv că nu reprezenta populația românească care trăiește în zonă, ceea ce a dus la decizia instanței de anulare a hotărârii de guvern.

„O luăm de la capăt. Dacă decizia celor 21 de consilieri locali nu este suficientă, atunci trebuie să te întorci la oameni, să-i întrebi ce cred ei. Așa că strângem semnături ca răspuns la întrebarea dacă oamenii din Sfântu Gheorghe sunt de acord că acest steag îi reprezintă. Vom prezenta din nou problema steagului orașului la guvern cu semnăturile”, a spus primarul, subliniind totodată că în opinia sa „vorbitorii de limbă română care locuiesc în Sfântu Gheorghe pot face evident diferența între steagul secuiesc și steagul orașului. Această chestiune nu ar trebui să fie decisă de un judecător care nu locuiește aici, care nu cunoaște modul de viață din Sfântu Gheorghe și simbolurile noastre, ci ar trebui lăsată la latitudinea oamenilor din oraș”.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.

Pe 10 iunie încep înscrierile pentru programul de internship al Primăriei Sfântu Gheorghe
06.06.2024

În perioada 10 și 23 iunie, tinerii care studiază în prezent la facultate sau au absolvit recent studiile universitare pot aplica pentru programul de internship al Primăriei Sfântu Gheorghe.

SEPSI Inst. RUN – alergare în clădirile emblematice din Sfântu Gheorghe
06.06.2024

Pe 21 iunie, vineri, la Sfântu Gheorghe va avea loc pentru prima dată o cursă de alergare în care participanții vor putea alerga prin diverse instituții și clădiri emblematice ale orașului.

Aproape 1450 de intrări înregistrate în Sepsi Skatepark în prima lună de la deschidere
04.06.2024

Unul dintre cele mai moderne parcuri de acest gen din Transilvania a fost construit de Primăria Sfântu Gheorghe în spatele Sălii Sporturilor din cartierul Simeria, fiind o investiție foarte necesară, pentru că tinerii din oraș nu aveau o infrastructură adecvată pentru practicarea acestor tipuri de sporturi extreme.