ro
 
Joi, 30. Noiembrie 2023.

Campanie de strângere de semnături pentru steagul municipiului Sfântu Gheorghe

21.09.2023

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe lansează o campanie comunitară pentru ca steagul orașului să fie arborat din nou pe fațadele clădirilor publice. Primăria lansează o campanie de strângere de semnături pentru a relansa procesul de adoptare a steagului orașului, după ce Curtea Supremă a anulat iarna trecută o hotărâre de Guvern în acest sens. Inițiativa a fost prezentată în cadrul unei conferințe de presă de către primarul Antal Árpád.

Începând de luni, 25 septembrie, municipalitatea va amplasa standuri în mai multe locuri din Sfântu Gheorghe și va solicita locuitorilor să semneze inițiativa. Semnăturile vor fi colectate la standuri timp de două săptămâni, după care va fi creată o platformă online pentru susținerea cauzei. Primarul este încrezător în locuitorii din Sfântu Gheorghe: „Sunt sigur că acest steag va flutura pe fațadele instituțiilor! Îi rog pe toți cei cărora le pasă de acest oraș și de această comunitate, indiferent de etnie, să semneze această inițiativă. Haideți să nu lăsăm un judecător din Brașov să decidă steagul orașului nostru. Acesta este orașul nostru, responsabilitatea noastră, steagul nostru! Dragostea noastră pentru simbolurile noastre nu poate fi limitată prin mijloace legale sau administrative. Trebuie să arătăm forța comunității noastre, că steagul îi reprezintă pe toți cetățenii din Sfântu Gheorghe”.

După cum se ştie, în această iarnă, Curtea Supremă a anulat hotărârea de Guvern prin care se aproba steagul oficial al mun. Sfântu Gheorghe. La 28 ianuarie 2010, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a adoptat o hotărâre prin care a decis ca actualul drapel să fie simbolul orașului. După mai mulți ani de litigii, în 2014, Tribunalul Brașov a hotărât că utilizarea acestui simbol nu este permisă. În 2015, în Parlament a fost adoptată o lege prin care s-a decis că localităţile pot avea propriul steag. 

Conform acestei legi, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a adoptat o hotărâre pe care a trimis-o la Ministerul Dezvoltării, dar problema nu a fost abordată până când ministrul de atunci al Dezvoltării, Cseke Attila, a redeschis documentația. După ce Comisia Națională de Heraldică a constatat că steagul este acceptabil din punct de vedere tehnic, guvernul a adoptat și el hotărârea. La scurt timp după aceea, Forumul Civic al Românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș a contestat hotărârea de Guvern pe motiv că nu reprezenta populația românească care trăiește în zonă, ceea ce a dus la decizia instanței de anulare a hotărârii de guvern.

„O luăm de la capăt. Dacă decizia celor 21 de consilieri locali nu este suficientă, atunci trebuie să te întorci la oameni, să-i întrebi ce cred ei. Așa că strângem semnături ca răspuns la întrebarea dacă oamenii din Sfântu Gheorghe sunt de acord că acest steag îi reprezintă. Vom prezenta din nou problema steagului orașului la guvern cu semnăturile”, a spus primarul, subliniind totodată că în opinia sa „vorbitorii de limbă română care locuiesc în Sfântu Gheorghe pot face evident diferența între steagul secuiesc și steagul orașului. Această chestiune nu ar trebui să fie decisă de un judecător care nu locuiește aici, care nu cunoaște modul de viață din Sfântu Gheorghe și simbolurile noastre, ci ar trebui lăsată la latitudinea oamenilor din oraș”.

Se apropie termenul de plată a chiriei pentru locurile de parcare de reședință!
27.11.2023

Atragem atenția locuitorilor, că termenul de plata a chiriei anului 2024 pentru locurile de parcare de reședință este 15 decembrie 2023.

Petiţie pentru transferarea Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe în proprietatea Primăriei
27.11.2023

Situaţia juridică a Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe este departe de a se lămuri în instanţele de judecată, iar pentru că această clădire a devenit un real pericol public, Primăria Sfântu Gheorghe a decis lansarea unei petiţii prin care solicită transferarea clădirii în proprietatea municipalităţii.

Noi trofee de vânătoare la Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe
24.11.2023

Printre noile trofee se regăsesc numeroase specii rare, inclusiv civeta africană, bivolul african, leopardul, impala, ursul grizzly și ursul polar, precum și alte trofee, și obiecte unice.

Aprinderea primei lumânări de Advent în Sfântu Gheorghe
23.11.2023

Anul acesta prima lumânare de Advent va fi aprinsă de către primarul Antal Árpád în cadrul unui program festiv duminică, 3 decembrie, ora 19:30 în Piața Centrală a orașului.

Sfântu Gheorghe intră în atmosfera sărbătorilor de iarnă
23.11.2023

Noi instalaţii de lumini au fost montate în oraş, iar iubitorii patinajului vor avea la dispoziţie două patinoare.