ro
 
Vineri, 19. Aprilie 2024.

Primăria Sfântu Gheorghe cumpără fosta Fabrică de Ţigarete

06.05.2021

Clădirea va fi reabilitată şi introdusă în circuitul cultural şi de tineret al oraşului

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a adoptat la începutul acestei săptămâni un proiect de hotărâre privind cumpărarea de către municipalitate a fostei Fabrici de Ţigarete din Sfântu Gheorghe, clădire monument istoric. Valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 4,9 milioane de euro, iar contractul de achiziţie urmează să fie semnat în săptămânile următoare.

Ca urmare a acestei decizii, joi a avut loc o conferinţă de presă în curtea Fabricii, la care au participat pe lângă primarul Antal Árpád, şi vicepremierul Kelemen Hunor şi viceprimarul Vargha Fruzsina.

„Prezenţa domnului vicepremier Kelemen Hunor la această conferinţă de presă este o dovadă a faptului că tot ceea ce discutăm astăzi aici depăşeşte limitele oraşului Sfântu Gheorghe. Achiziţia acestui imobil monument istoric este un moment important nu numai în viaţa oraşului nostru, ci este şi un mesaj că este foarte important să protejăm şi să salvăm monumentele istorice”, a spus primarul Antal Árpád.

„Pot să vă spun că în Sfântu Gheorghe anii care au trecut sunt unii ai dezvoltării şi construirii, iar perioada care vine va fi la fel, una în care comunitatea se va dezvolta. Pentru mine a fost mereu foarte importantă păstrarea, renovarea şi punerea în funcţiune a clădirilor de patrimoniu. Aceste clădiri, mai ales cele de patrimoniu industrial, au fost folosite decenii la rând şi au definit comunităţi întregi. Mă bucur că Municipiul Sfântu Gheorghe face un efort financiar şi va cumpăra acest imobil, pentru că astfel va reintra în circuitul public şi nu va fi demolat. E un efort uriaş pentru municipiu, dar orice lider al unei comunităţi ştie că astfel de investiţii pe termen mediu şi lung vor creşte calitatea vieţii locuitorilor”, a spus şi vicepremierul Kelemen Hunor.

La rândul ei, viceprimarul Vargha Fruzsina a punctat importanţa acestei clădiri pentru crearea unor spaţii inovative pentru tinerii din zonă.

„În ultimele 7 luni am discutat destul de mult cu tinerii, am făcut și consultarea tinerilor, din care a reieșit că tinerii au nevoie de spații, şi primesc aproape în fiecare săptămână un telefon sau un email despre tineri care s-au născut în Sfântu Gheorghe, dar acum trăiesc în străinătate, au idei bune, dar nu au spațiul necesar pe care să-l folosească. Eu sper că dacă vom avea această clădire, această problemă se va rezolva și putem să le dăm antreprenorilor tineri, care au idei inovative, și va însemna și o reformă în comunitatea noastră. Avem nevoie de spații multifuncționale și interactive, unde să se poată face sport, ore interactive pentru școli și pentru programe de afterschool”, a spus viceprimarul Vargha Fruzsina.

Clădirea fabricii de ţigarete din Sfântu Gheorghe a fost construită în perioada 1901-1907, după ce în 1897, primarul Gödri Ferenc jr. a solicitat Guvernului de la Budapesta sprijin pentru construirea unei fabrici de ţigarete. Aceasta a funcţionat iniţial în actualul sediu al Primăriei, unde la început au lucrat 80 de persoane, dar au fost perioade în care numărul angajaţilor a depăşit 1.000 de persoane. Activitatea fabricii s-a oprit în decembrie 2010, iar dorinţa autorităţilor locale este să înceapă în curând o nouă epocă în viaţa acestui imobil.

În ultimii 15 ani, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a realizat o serie de investiții prin achiziționarea sau renovarea unor proprietăți care au jucat un rol important în dezvoltarea comunității și a orașului, cum ar fi achiziționarea fostului IAS din Câmpul Frumos şi construirea Parcului Industrial, a Casei Bene și a Casei Keresztes din centrul oraşului, a fostului sediu Romtelecom, a fostei Bănci Naționale sau a fostului Hotel Bodoc. De asemenea, municipalitatea are planuri similare pentru achiziționarea și renovarea Casei de Cultură a Sindicatelor și a sediului Poştei.

De ce se instalează parapeţi de-a lungul noii piste de biciclete de pe digul râului Olt? Vor exista treceri de pietoni pe pista de biciclete?
15.04.2024

Continuă construcția celor șapte kilometri de pistă de biciclete asfaltată de-a lungul digului râului Olt, începută anul trecut

Doar pahare ecologice reutilizabile la Zilele Sfântu Gheorghe
08.04.2024

Primăria Sfântu Gheorghe va folosi aceste pahare la toate evenimentele publice de acum înainte.

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a prelungit termenul pentru nominalizările Pro Urbe
02.04.2024

De asemenea, s-a decis ca în acest an, în mod excepţional, să fie acordate patru distincţii

Trupe locale la Zilele Sfântu Gheorghe
27.03.2024

Organizatorii Zilelor Sfântu Gheorghe au susținut miercuri, la Centrul Cultural Babel, o conferință de presă despre trupele locale care vor concerta pe Scena Principală a evenimentului din acest an, dar și despre festivalul de muzică stradală.

Actualități livrești importante la cea de-a III-a ediție a SepsiBook
22.03.2024

Au fost anunțați primii invitați confirmați: Gabriela Adameșteanu, Marius Chivu, Adina Rosetti, Ada Milea și Bobo Burlăcianu sunt doar câțiva dintre autorii și artiștii prezenți la Arena Sepsi în perioada 23 – 26 mai.